Gledališča zaprta, predstave na spletu

0

V času, ko so gledališča zaradi pandemije koronavirusa primorana imeti vrata zaprta, jih večina ponuja alternativne spletne vsebine na svojih straneh ter na družabnih omrežjih in platformah. Nekaj gledališč predstave iz arhivov objavlja na svojih YouTube kanalih, več gledališč je ponudilo tudi branja dramskih igralcev.

V SNG Drama Ljubljana na svojem YouTubu kanalu ponujajo posnetke svojih uspešnic. Po posnetku predstave Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega, ki je bila na ogled v začetku tedna, bodo v petek ob svetovnem dnevu gledališča prikazali posnetek burleske Ko sem bil mrtev po nemem filmu Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree. Posnetek, objavljen ob 20. uri, bo opremljen z angleškimi podnapisi. Ponovitev predstave bo v soboto.

Obenem so v ljubljanski Drami zagnali tudi novo programsko platformo Drama od doma, s katero na družbenih omrežjih skoraj vsakodnevno predstavljajo literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim podnaslovom Drama bere z domačega kavča. Razmišljajo tudi, da bi branja omogočili starejšim v domovih za starejše občane, ki teže dostopajo do spletnih vsebin. Dogovorili pa so se tudi z RTV Slovenija, da bo v tem času še pogosteje predvajala TV priredbe njihovih uprizoritev.

Na ogled predstave prek spleta vabijo tudi v SNG Maribor, kjer bodo na svojem YouTubu kanalu drevi po torkovi premieri ponudili Nevarna razmerja (Choderlos de Laclos), ki jih je režiral Aleksandar Popovski.

Spletni arhiv s predstavami iz preteklih sezon so odprli v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL). Trenutno si je mogoče ogledati predstave Trač v režiji Jake Ivanca in Gašperja Tiča, Ibsenovega Peera Gynta v režiji Eduarda Milerja, Menjavo straže Nejca Gazvode, Nevihto Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in predstavo Iz junaškega življenja meščanov Carla Sternheima, ki jo je režiral Popovski.

S ponedeljkom je na splet prešlo tudi Slovensko mladinsko gledališče (SMG) s programom Spletno Mladinsko. Vsak teden bodo dodajali nove posnetke predstav gledališča iz zadnjega obdobja ter pogovore iz cikla Dežela pridnih in drugih programov. Dostopni bodo tako na spletni strani gledališča kot na Facebooku. Niz je v ponedeljek odprl Človek, ki je gledal svet, projekt, ki je Žigi Divjaku prinesel Borštnikovo nagrado za režijo, igralskemu ansamblu pa za igro, so zapisali v SMG.

Posnetke svojih predstav ponuja tudi SNG Nova Gorica. Doslej so že objavili posnetke Molierovega Don Juana in Ionescove Plešaste pevke. Obljubljajo pa še predstave Norci iz Valencije Lopeta de Vege v režiji Nenni Delmestre, Zakaj ptiči pojejo Nebojše Pop-Tasića v režiji Yulie Roschina, ter Rokovnjače po motivih istoimenskega romana Josipa Jurčiča in Janka Kersnika v režiji Mihe Nemca.

Obenem v obdobju začasne prekinitve javnega življenja v Sloveniji igralci vseh treh primorskih gledališč – novogoriškega, SSG v Trstu in Gledališča Koper berejo pravljice. Te so dostopne na spletnih straneh gledališč in na družabnih omrežjih.

Prav tako s svojim občinstvom v času karantene ostaja Prešernovo gledališče Kranj. Na njihovem Youtube kanalu so trenutno na ogled predstave Jana Tätteja Prečkanje avtoceste ali zgodba o zlati ribici v režiji Andreje Kovač, Sen Enrica Luttmanna v režiji Mateje Koležnik, projekt Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v režiji Vita Vita Tauferja in predstava Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v Lorencijevi režiji.

Svoje predstave na spletu ponujajo tudi nekatera neinstitucionalna gledališča, kot sta Glej, ki je doslej že ponudil pet predstav, in Emanat. Ta v času t.i. socialnega mrka uvaja redni program, na katerem vsak večer ob 20. uri objavlja posnetek predstave iz Emanatovega arhiva, ki sega do leta 2004.

Nekaj svoje produkcije na ogled ponuja tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Na ogled svojih arhivov vabijo tudi v Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi), kjer v digitalni knjižnici hranijo težje dostopna dramska besedila starejših in sodobnih avtorjev. Ogledati pa si je mogoče tudi virtualne razstave o kostumografki Alenki Bartl, režiserju Dušanu Jovanoviču in številne druge. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen