Eks veleposlanik Bojan Grobovšek svari pred evforijo ob slovenskem predsedovanju EU

0

Nekdanji veleposlanik, novinar in zaslužni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Bojan Grobovšek je glede slovenske zunanje politike ob menjavi na čelu zunanjega ministrstva s prihodom nove vlade pod vodstvom Janeza Janše v izjavi za STA danes posvaril pred pretirano evforijo ob predsedovanju Slovenije EU v drugi polovici 2021.

Je že prav, da predsedujemo in to dobro opravimo, bilo pa bi zelo kontraproduktivno in slabo, če bi se to uporabljalo za notranjepolitične namene, zganjalo patriotizem okoli tega in da bi na ta račun zanemarili notranje gospodarske in druge probleme. Ob prvem predsedovanju so tako levi in desni zganjali neko patriotsko histerijo v zvezi s predsedovanjem in ne bi bilo dobro, da se to ponovi, je opozoril.

Slovenija je Evropski uniji prvič predsedovala v prvi polovici leta 2008, ko je bil svet po besedah Grobovška že sredi svetovne gospodarske in finančne krize. “Podirale se se banke (…), mi pa smo samo še predsedovali, si ogledovali in bili strašno zadovoljni sami seboj. Udarec, ki je sledil, je bil nepopisno velik,” je dodal.

Po mednarodnem priznanju Slovenije in njenem članstvu v zvezi Nato je bilo po njegovi oceni zelo nepotrebno, da je Slovenija prvič tako zelo kmalu predsedovala EU.

“Vzelo nam je ogromno energije in to na pragu svetovne gospodarske krize. Gledali smo svoj popek, in bili vsi srečni, kako predsedujemo in kako vodimo (…), bili vsi srečni, da smo prvi v razredu novih članic, potem pa se je marsikaj sesulo,” je dodal.

V prihodnjih dveh letih bi morala biti slovenska zunanja politika prvenstveno usmerjena v urejanje odprtih vprašanj s Hrvaško, kar je “sine qua non”, je prepričan. Tako zunanja politika in drugo slovensko predsedovanje EU pa naj bosta usmerjena v pomoč državam Zahodnega Balkana za njihovo približevanje in članstvo v EU ter v smeri enotne Evrope glede na izzive, ki še ostajajo, je pozval.

“Ostalo napovedovati bi bilo kar je precej težko (..) Kakšnih velikih ciljev si, prosim, ob vseh negotovostih in ob tem, da smo dvomilijonska država, resnično ne moremo postavljati,” je še menil zaslužni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose.

Bil je kritičen tudi glede dosedanjega ministra za zunanje zadeve, bivšega premierja Mira Cerarja, ki “ali ni imel možnosti ali ni kaj dosti pokazal odločnosti in jasne besede, kakšna naj bi bila zunanja politika”.

V novi vlade Janeza Janše bo resor za zunanje zadeve pripadel SDS, kot kandidat za ta položaj se omenja poslanec te stranke Anže Logar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen