Doslej v Sloveniji potrjenih 181 primerov okužb z novim koronavirusom, Vlada v nov način ocenjevanja stanja okuženih in omejevalne ukrepe

0

Do 14. ure so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 5369 oseb, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Največ okuženih so pristojni po razpoložljivih podatkih do 11. ure, po kateri pa so v državi odkrili še eno okužbo, zaznali v ljubljanski zdravstveni regiji, in sicer 75. Sledi novomeška zdravstvena regija z 39 okuženimi.

Število potrjenih okužb se je v 24 urah povečalo za 40. Po regijah ljubljanski in novomeški sledita celjska (27 potrjenih okužb) in mariborska (13 okužb), je vlada sporočila prek Twitterja. Tudi ti podatki so do 11. ure.

Gledano po skupkih okužb je največji v Ljubljani (46 oseb), Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) in Mariboru (5).

Do 11. ure, ko je bilo potrjenih 180 primerov okužb, je bilo med okuženimi več moških, in sicer 93.

Gledano po starostnih skupinah je bilo do 15. leta 14 okuženih, med 16. in 29. letom 39, med 30. in 49. letom 56, med 50. in 59. letom pa 37. V starostni kategoriji nad 60 let je bilo 34 primerov potrjenih okužb.

Slovenija je zaradi nevarnosti širjenja okužb s koronavirusom razglasila epidemijo in sprejela številne ukrepe, pričakovati pa je, da bo nova vlada, ki jo vodi Janez Janša, sprejela tudi nove ukrepe.

Nova vlada se je odločila za spremembo spremljanja širjenja novega koronavirusa. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo. Pripravljajo pa tudi nove omejevalne ukrepe.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da številke o okuženih za zdaj še kažejo realno sliko, a bo že kmalu drugače. Smo namreč na taki točki epidemije, ko kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne, je izpostavila.

Napovedala je, da bolnikov z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali na okužbo z novim koronavirusom, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji. Če pa bodo zaradi bolezni potrebovali sprejem v bolnišnici, pa bodo opravili diagnozo povzročitelja bolezni.

Kot je dejal Janša, bo ta prehod na bolj realno ocenjevanje omogočil tudi bolj realno sprejemanje ukrepov in načrtovanje resursov, ki jih bomo potrebovali v prihodnje.

Nova vlada je na konstitutivni nočni seji že sprejela nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, nekateri pa se še pripravljajo za današnjo sejo kriznega štaba v širši zasedbi in sejo vlade. Popoldan se bo še enkrat sestala strokovna skupina, ki bo predlagala dodatne ukrepe.

Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da bodo pri tovornem prometu storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano potekal. Določili pa bodo tudi prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev.

Janša je danes še prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. Pozval pa je tudi vse mlade, ki bodo imeli čas in se čutijo sposobne, da pomagajo pri varstvu otrok na domu. S prihodnjim tednom se namreč zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, varstvo najmlajših pa bodo potrebovali predvsem starši, zaposleni v kritični infrastrukturi.

Vlada po Janševih besedah tudi pripravlja ukrepe za dodatno nagrajevanje tistih, ki so najbolj obremenjeni zaradi spopadanja s koronavirusom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen