Ameriški kongres potrdil 8,3 milijarde dolarjev za boj proti koronavirusu

0

Po predstavniškem domu ameriškega kongresa je v četrtek tudi senat skoraj soglasno potrdil predlog zakona o izredni porabi 8,3 milijarde dolarjev za boj proti novemu koronavirusu. Število okužb in smrtnih primerov medtem v ZDA še naprej narašča.

Predstavniški dom je predlog sprejel v sredo s 415 proti dvema glasovoma, senat pa v četrtek s 96 proti enemu. Predlog mora sedaj le še podpisati predsednik ZDA Donald Trump.

Število okužb s koronavirusom se je v četrtek v ZDA povzpelo nad 200, število smrtnih primerov pa na 12. Kar 11 smrtnih primerov je v zvezni državi Washington, od tega šest v domu za ostarele v Kirklandu v predmestju Seattla.

Prve okužbe so ugotovili na Long Islandu v New Yorku, v Koloradu, Teksasu, Tennesseeju in San Franciscu. Pred San Franciscom je zasidrana turistična križarka podjetja Princess Cruises, kjer ima nekaj od 2500 potnikov simptome okužbe.

Vendar še niso potrjeni, ker so v četrtek šele dostavljali komplete za testiranje s helikopterji. V okolici ni kapacitet za izkrcanje ljudi in karanteno, zato bodo potniki še nekaj časa ujeti na ladji.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je dejal, da je v državi sedaj 22 okuženih, kar bo zanesljivo naraščalo, sicer pa so okužbe doslej ugotovili v 16 zveznih državah ZDA. Razen 11 v državi Washington je ena oseba umrla še v Kaliforniji.

Google se je v četrtek pridružil Amazonu, Microsoftu in Facebooku z navodilom zaposlenim v okolici Seattla, naj delajo od doma, kar zadeva 100.000 ljudi.

Glavni izvršni direktor letalske družbe Southwest Gary Kelly je za televizijo CNBC izjavil, da so imeli doslej zaradi novega koronavirusa več sto milijonov dolarjev izgub, položaj pa je podoben tistemu po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. Padec potnikov v obeh primerih je posledica strahu.

Strah je zajel tudi borze. V sredo so borzni indeksi krepko narasli zaradi zmag Josepha Bidna na demokratskih volitvah predsedniškega kandidata, v četrtek pa je Dow Jones padel za skoraj 1000 točk in zapravil skoraj vse pridobljeno v četrtek.

Ameriški predsednik Donald Trump skuša miriti javnost z izjavami na podlagi občutkov, da stanje ni hudo, za počasen odziv njegove vlade pa je našel tradicionalnega krivca – vlado predhodnika Baracka Obame.

Po ZDA primanjkuje kompletov za testiranje za koronavirus, kar pomeni, da bo potrjenih okužb v prihodnje še več. Minister za zdravje Alex Azar je kongresnikom zagotovil, da bodo do konca tedna po ZDA razposlali milijon kompletov za testiranje.

To bo zadostovalo za 400.000 oseb, ker je potrebno teste ponavljati. Potem bo potrebno še nekaj dni ali tednov, da se za testiranje izurijo zdravstveni delavci. Do četrtka so lahko izvajali teste le v 44 zveznih državah, pa še to ne povsod, kjer bi bilo potrebno.

Prepirajo se tudi okrog stroškov, saj določene zdravstvene zavarovalnice nočejo pokrivati stroškov testiranja in posamezni pacienti morajo stroške kriti iz lastnega žepa.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki ga je Trump zadolžil, da vodi odgovor na novi koronavirus, je v četrtek pozval Američane, ki so zdravi, naj ne kupujejo zaščitnih mask, ker jih potrebujejo za zdravstvene delavce.

Pence je opozoril, da bo okužb še več, predvsem med starejšimi in med bolj ranljivo populacijo s kroničnimi boleznimi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen