Aktualna knjiga Paola Giordana “V času epidemije” že v slovenščini

0

V tem tednu je v Italiji izšla knjiga Paola Giordana z naslovom Nel contagio, ki predstavlja prvo knjižno delo v italijanščini, nastalo kot razmišljanje ob epidemiji koronavirusa. Pri Mladinski knjigi delo s prevodnim naslovom V času epidemije danes že ponujajo v branje kot e-knjigo, v tiskani različici pa ga bodo izdali v začetku aprila.

Italija je evropsko žarišče epidemije covida-19, z vse večjimi težavami pa se zaradi novega koronavirusa sooča ves svet. Italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano (1982), ki je zaslovel s prvencem Samotnost praštevil, se je na aktualne razmere odzval s knjižnim delom V času epidemije. Giordano v knjigi v razumljivem jeziku pojasni delovanje virusa, začetek epidemije, razloge za karanteno, posveti pa se tudi prihodnosti, ki nas čaka.

“Naš vsakdan je obvisel v zraku, ritem je prekinjen, kot se zgodi v pesmih, ko bobni utihnejo in se zdi, da se je glasba raztegnila. Zaprte šole, redka letala na nebu, samotni koraki odmevajo po hodnikih muzejev, povsod je tiše kot običajno. To praznino sem se odločil zapolniti s pisanjem, da bi lažje pregnal zle slutnje in bolje premislil vse skupaj,” je ob izidu nove knjige dejal pisatelj.

Dejal je, da mu je pisanje v tem času pomagalo ostati z nogami trdno na tleh, po drugi strani pa ni želel spregledati, kar nam epidemija razkriva o nas samih. “Ko bo strah premagan, se bo v hipu razblinila tudi vsa na novo pridobljena zavest, kot se pri boleznih vedno zgodi,” je razmišljal. Po njegovih besedah sicer to, kar se dogaja, ni ne naključje niti šiba božja in še zdaleč ni nekaj novega. Dogajalo se je že in se bo še naprej.

“Zdaj je čas nenormalnosti, v kateri se moramo naučiti živeti in najti še kakšen razlog za to, da se z njo sprijaznimo, poleg strahu pred smrtjo. Virusi mogoče res nimajo pameti, v nečem pa nas vseeno prekašajo: hitro znajo mutirati in se prilagoditi. Dobro bi bilo, če bi jih v tem posnemali,” je še presodil pisatelj.

Giordano bo del honorarja daroval v raziskovalne namene za razvoj cepiva in vsem tistim, ki se borijo, da bi pozdravili okužene, so še zapisali pri Mladinski knjigi.

E-knjiga V času epidemije je že na voljo na e-emka.si, v začetku aprila pa bo razpoložljiva tudi na Biblosu in v tiskani izdaji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen