Slovenci bodo v Planici branili srebro iz Oberstdorfa 2018

0

Smučarski skakalci bodo zimo končali s svetovnim prvenstvom v poletih med 19. in 22. marcem v Planici. Že pred vrhuncem sezone bo znan najboljši skakalec svetovnega pokala, naslednik Japonca Ryoyuja Kobayashija, pod Poncami pa se bodo skakalci pomerili še za naslov najboljšega letalca na svetu. Slovenija bo na domačih tleh branila ekipno srebro.

Slovenija bo srebrno medaljo, ki jo je osvojila na ekipni tekmi SP v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu 2018, branila leta 2020 pred domačimi navijači, saj bo prvenstvo na letalnici bratov Gorišek.

V Oberstdorfu so srebro osvojili brata Peter in Domen Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan. Kot zadnji je od Slovencev letel Peter Prevc, ki med tekmo ni hotel vedeti, kakšna je razlika med tekmeci.

“Težka je bila, ko pa sem prišel enkrat čez zeleno četrto, ki je bila zelo visoko na doskočišču, je bilo na srečo vsega konec. Vedel sem, kako smo uvrščeni, nisem pa videl točk in razlike. V zadnjih petih letih smo bili ves čas med favoriti za odličja, pa nam to ni uspelo, tokrat pa nismo bili in nam je,” je s srebrom okrog vratu po tekmi povedal Peter Prevc.

Peter Prevc, ki je sodeloval pri polovici medalj slovenskih skakalcev v zgodovini SP v poletih, je bil sicer leta 2016 na Kulmu že posamični svetovni prvak, leta 2014 v Harrachovu pa bronast, tako da je z ekipnim srebrom iz Oberstdorfa 2018 zaokrožil komplet odličij na SP v poletih.

Naslov svetovnega prvaka pred dvema letoma je osvojil Norvežan Daniel Andre Tande, ki pa ima letos težave s poškodbo kolena. Tande je zmagal pred Poljakom Kamilom Stochom in Nemcem Richardom Freitagom, najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Na SP 2016 je Peter Prevc prevzel vodstvo po tretji seriji na Kulmu, nato pa četrte zaradi premočnega vetra niso izvedli. Z 244 metri je za meter izboljšal svoj rekord letalnice, ki velja še danes, in zmagal ter po Robertu Kranjcu postal drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih. Na ekipni tekmi so bili Slovenci četrti.

Na Češkem leta 2014 se je SP v poletih končalo po vsega dveh posamičnih serijah, tako preostali dve seriji kot ekipno tekmo je preprečilo slabo vreme. Peter Prevc si je obetal napad na vrh, a je zaradi premočnega vetra ostal brez “popravnega izpita” na tretjem mestu.

Za zgodovinski dosežek za slovenske smučarske polete pa je prvi poskrbel Robert Kranjec, ki je leta 2012 osvojil naslov svetovnega prvaka. Prav v Vikersundu so slovenski skakalci dosegli največji uspeh na teh tekmovanjih doslej, saj je poleg posamičnega naslova svetovnega prvaka v poletih do odličja prišla tudi četverica na ekipni tekmi v postavi Robert Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec, ki je bila tretja.

Slovenija je pred tem odličja na SP v poletih osvojila še dvakrat. Na Kulmu je bil leta 1996 Urban Franc tretji za Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem in Fincem Jannejem Ahonenom. V Oberstdorfu leta 1988 pa je Primož Ulaga zaostal le za Norvežanom Olejem Gunnarjem Fidjestoelom in osvojil srebro.

Leta 1972 je na prvem svetovnem prvenstvu v poletih, ki ga je gostila Planica, zmago slavil Švicar Walter Steiner, na desetem mestu pa je končal najboljši Slovenec Peter Štefančič.

V Planici so bila svetovna prvenstva v poletih še leta 1979 (zmagal je Avstrijec Armin Kogler), 1985 (Finec Matti Nykänen), 1994 (Čeh Jaroslav Sakala), 2004 (Norvežan Roar Ljökelsöy), nazadnje pa 2010, ko je posamično tekmo dobil Švicar Simon Ammann, najboljši Slovenec je bil Robert Kranjec na petem mestu, na ekipni tekmi pa je zmagala Avstrija, Slovenija je bila šesta. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen