[KORONAVIRUS] V Južni Koreji 100 novih primerov novega koronavirusa

0

V Južni Koreji so danes potrdili 100 novih primerov novega koronavirusa, ki izvira iz Kitajske, so sporočile tamkajšnje oblasti. Število okužb z virusom je tako preseglo 200. Največ primerov so zabeležili v mestu Daegu in pokrajini Severni Gyeongsang, ki ga obkroža, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med okuženimi je več kot 120 pripadnikov ene od južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki jo pogosto označujejo za kult. Prva se je okužila 61-letnica, ki je 10. februarja dobila vročino, a je kar dvakrat zavrnila testiranje za koronavirus. Preden so ji diagnosticirali okužbo, se je udeležila štirih verskih obredov. Oblasti v Daeguju ocenjujejo, da se je obredov udeležilo okoli tisoč ljudi.

16 okužb so zabeležili v okrožju Cheongdo v bližini Daeguja, med njimi je tudi prva smrtna žrtev koronavirusa v Južni Koreji. V tem okrožju je bil rojen ustanovitelj cerkev Lee Man-hee, tam pa je pred tremi tedni tudi potekal pogreb njegovega brata.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je pozval k temeljiti preiskavi vseh, ki so se udeležili obredov in pogreba, ki je trajal tri dni. “Če se zanašate samo na informacije cerkve, bi postopek lahko bil počasen,” je poudaril in dodal, da so potrebni hitrejši ukrepi.

Župan 2,5-milijonskega Daeguja Kwon Young-jin je v četrtek prebivalcem svetoval, naj ostanejo doma, da bi preprečili širjenje virusa. Ljudje se kljub temu sprehajajo po ulicah, pri čemer je večina nosila zaščitne maske. Številna podjetja so danes zaprla vrata, cerkev pa vse svoje prostore po državi.

V Daeguju imajo ZDA svojo bazo, kjer je nameščenih 10.000 vojakov in civilistov. Pristojni so zaradi virusa omejili dostop do baze.

Po navedbah oblasti so primere okužb zabeležili tudi v prestolnici Seul, pokrajini Chungcheongand in na otoku Jeju. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen