Grčija ob grožnji Turčije glede beguncev okrepila nadzor na meji

0

Grčija je v petek okrepila nadzor na meji, potem ko je domnevno Turčija sporočila, da ne bo več zapirala meje z Evropo za begunce. V Grčiji so podvojili število policistov na meji in pozvali k okrepljeni pripravljenosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vse je pod nadzorom, ni razloga za skrb,” je dejal vir pri grški policiji za AFP.

V Turčiji so se danes začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več sto migrantov se je po poročanju turških medijev že napotilo na mejo z Grčijo. V provinco Edirne naj bi prišlo že skoraj 300 migrantov, večinoma iz Sirije, Irana, Iraka, Maroka in Pakistana.

Druga skupina migrantov je prišla v mesto Ayvacik v provinci Canakkale na zahodu Turčije in namerava s čolni na grški otok Lezbos. Turška tiskovna agencija DHA je ob tem iz obeh provinc objavila fotografije ljudi s prtljago, kako so se v zavetju noči odpravili na pot.

Neimenovani turški predstavnik je za AFP potrdil, da Turčija ne bo več zapirala meje za begunce, ki želijo v Evropo. Tiskovni predstavnik Omer Celik je za CNN Turk davi dejal, da je Turčija dala vedeti, da ne more več obvladovati pritiska novih beguncev, da pa njena begunska politika ostaja ista.

Po poročanju turškega dnevnika Sabah naj bi Turčija odločitev o odprtju meje z Evropo sprejela na četrtkovi izredni varnostni seji pod vodstvom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, potem ko je bilo v provinci Idlib na severozahodu Sirije v napadih iz zraka ubitih najmanj 33 turških vojakov. Turčija je odgovornost za te napade pripisala sirskemu režimu Bašarja al Asada.

K pripravljenosti na nov begunski val je po poročilih iz Turčije danes pozval madžarski premier Viktor Orban. Madžarska bi se morala po njegovih besedah pripraviti na redne prihode migrantov na svoji južni meji, kjer ima postavljeno ograjo. Dejal je še, da je treba zaščiti madžarske državljane in zagotovil, da so madžarske oblasti usposobljene, da zavarujejo mejo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen