V strankarskih vrstah večinoma pozdravljajo umik slovenskih vojakov iz Iraka, v SDS ob tem obsojajo nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu

3

V parlamentarnih strankah večinoma pozdravljajo umik slovenskih vojakov iz Iraka po iranskem napadu na ameriške in koalicijske sile. Slišati je pozive k umiritvi razmer in k bolj aktivni vlogi EU pri preprečevanju stopnjevanja napetosti. V opozicijski SDS pa so izrazili podporo ZDA, ki so v petek likvidirale iranskega generala Kasema Solejmanija.

V SMC pozdravljajo odločitev za evakuacijo pripadnikov Slovenske vojske, je v današnji izjavi v DZ dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič, ki je ob tem spomnil, da so že v torek pozvali vlado, naj čim prej odloči o razmerah v zvezi s slovenskimi vojaki v Iraku.

Ob tem si v SMC, od koder je tudi zunanji minister Miro Cerar, želijo, da bi prišlo do rešitve in pogovorov ključnih akterjev v duhu konstruktivne diplomacije, ne pa da se mednarodne težave rešujejo preko Twitterja in z “raznoraznimi bedastimi grožnjami o uničenju kulturne dediščine in podobno”. Kot je dejal Zorčič, si mora tudi Slovenija po ocenah SMC prizadevati za to, da bo EU glede tega enotna.

Da bi EU v tem kontekstu lahko odigrala še bolj aktivno vlogo, tudi kot posrednik med ZDA in Iranom, je ocenila tudi poslanka LMŠ Jerca Korče. Po njeni oceni so “zadeve na točki, na kateri je res treba stopiti veliko korakov nazaj, da se umirijo in ne eskalirajo še bolj”.

Po besedah Korčetove se je z umikom slovenskih vojakov pokazalo, da sistem deluje. “Za našo državo je najbolj pomembno, da so naši pripadniki na varnem in da se je Slovenija v sodelovanju s partnerji, ki delujejo na tistem območju, odločila za premik,” je dejala.

Na pogubne posledice nadaljnjih stopnjevanj spopada v že tako nestabilni regiji opozarjajo tudi v SD, v kateri obenem pozdravljajo umik slovenskih vojakov iz Iraka. “Varnost naših ljudi je najbolj pomembna,” so zapisali na Twitterju. Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije ocenil, da je bil odnos Slovenije do varnosti slovenskih vojakov pravilen.

Tudi Židan ob tem pričakuje jasen in enoten odgovor EU. V zaostritvi med Iranom in ZDA lahko po oceni SD namreč prav EU odigra ključno vlogo pri preprečitvi nadaljnjega stopnjevanja napetosti. “To je naša odgovornost, saj je Slovenija zagovornica miru in mirnega reševanja sporov,” so zapisali.

SD zato poziva, naj Slovenija z vsemi diplomatskimi možnostmi kot članica EU in zveze Nato okrepi prizadevanja za umiritev razmer na Bližnjem vzhodu.

Zorčič pa je na vprašanje morebitnega razmisleka za izstop iz Nata spomnil, da je bila odločitev za vstop v Nato sprejeta na referendumu in ni dobro prezgodaj sprejemati zaključkov. Cilj vseh zaveznic mora biti, da se čim prej najdejo rešitve in da se ne povzročajo novi konflikti, je dodal Zorčič.

Tudi v Levici so danes spomnili, da so vlado že v torek pozvali, da nemudoma prekine sodelovanje Slovenije v operaciji Neomajna odločenost in umakne iz Iraka vse slovenske vojake in častnika, ki sodeluje v Osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi.

Vodjo poslanske skupine Mateja T. Vatovca ob tem čudi, da slovenski vojaški vrh ni znal predvideti, da bo prišlo do povračilnih ukrepov Irana, ki so bili po njegovih besedah pričakovani. Sodelovanje na tem območju je tvegano, je poudaril v današnji izjavi za medije in pozval tudi k bolj aktivnemu obsojanju dejanja ZDA.

V Levici izpostavljajo, da stopnjevanje agresivnosti ameriške politike do Irana ne zasleduje ciljev za doseganje miru, varnosti in politične stabilnosti. Nova vojna na tem območju bi po oceni Levice med drugim prinesla humanitarno katastrofo, okoristil pa bi se orožarski lobi.

V največji opozicijski stranki SDS pa ob tem obsojajo “nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu” in izražajo podporo ZDA. Kot so zapisali, podpirajo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol.

Ob tem so spomnili na preiskavo suma pranja iranskega denarja v NLB in navedli, da “nenavadna naklonjenost iranskemu režimu, ki v zadnjih dneh odseva iz sporočil nekaterih vladnih strank, uradnih predstavnikov slovenske vlade in večinskih medijev” vzbuja “utemeljen sum, da so milijonske provizije od zločinskega pranja denarja v NLB končale na številnih mestih vplivanja v Sloveniji”. Od vlade zahtevajo, da državnemu zboru nemudoma predstavi poročilo o dosedanjih ugotovitvah policijske preiskave.

V NSi z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v Iraku in vse vpletene pozivajo k umiritvi razmer ter reševanju spora po mirni poti. Slovensko vlado pa pozivajo, da se v okviru zavezništva najprej zavzame za realno oceno stanja, nato pa za premišljene in usklajene ukrepe znotraj zavezništva. Evakuacija je bila pričakovana, je v izjavi za medije dejal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

Evakuacijo slovenskih vojakov pozdravljajo, če je bila usklajena z nemškimi partnerji, saj to po besedah Hajdinjaka pomeni, da Slovenija ni ravnala “svojeglavo, temveč smo naredili vse, da zaščitimo pripadnike Slovenske vojske”.

Nekdanji obrambni minister Roman Jakič je v izjavi v DZ dejal, da je za vsakega ministra za obrambo, tudi nekdanjega, največja nočna mora, da bi se slovenski vojaki iz tujine vrnili poškodovani ali mrtvi. Zato so v SAB, ki ji pripada, zelo veseli, da so slovenski vojaki živi in zdravi.

Ob tem v SAB ocenjujejo, da bi slovenske vojake lahko iz baze umaknili že prej, glede na to, da so se druge, večje države EU za to odločile in svojo vojsko pomaknile v Jordanijo. Žalosti in preseneča ga tudi, da zavezniške varnostno-obveščevalne službe niso zaznale nevarnosti, da bo izveden napad na oporišče v Erbilu.

Navedbe, da so v tem primeru zatajile obveščevalne službe, pa je za popolno nepoznavanje tematike označil predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot je dejal, ni mogoče vedeti, kdaj bo izveden raketni napad. Obveščevalna služba v tem primeru res ne more posredovati, je prepričan. Po Jelinčičevem mnenju so bili sicer pričakovani napadi na vse baze, ne le prav na to, v kateri so bili slovenski vojaki.

Po Jelinčičevem mnenju je sicer moral obrambni minister Karl Erjavec glede umika poslušati Nemce in slovenska država nima nič pri tem, kar je po njegovi oceni žalostno. (sta)

Št. komentarjev: 3
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kaj zmagec palamudi. Iranc so nekaj par ur prej obvestil amerje, da bodo oporišča bomabardiral. In Amer so že par ur pred napadom zbrisal ven.
  globalist spet igrajo igrico, čllovek ne jezi se.
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  http://82.221.129.208/iranholes.jpg
  Kot se vidi je bilo letalo sestreljeno.
  boditevcvetju

 3. haapy yack pravi
Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen