V DZ za zaprtimi vrati o umiku slovenskih vojakov iz Iraka

0

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo sta za zaprtimi vrati začela skupno sejo o pobudi Levice, da se Slovenija v celoti umakne iz operacije Neomajna podpora v Iraku. Proces umikanja šesterice slovenskih vojakov iz Erbila so sicer označili za neresnega, a zaenkrat o tem, da bi “zahtevali politično odgovornost”, še ne razmišljajo.

Na skupno sejo obeh odborov sta prišla tako obrambni minister Karl Erjavec kot načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. Prišel je tudi zunanji minister Miro Cerar. A pred sejo nihče ni dajal izjav.

Odbora sicer razpravljata o pobudi Levice, da se Slovenija v celoti umakne iz misije v Iraku, v okviru katere slovenski vojaki sodelujejo pri urjenju iraških sil, zlasti v njihovem boju proti teroristični skupini Islamska država.

Minister Erjavec zaenkrat o celotni prekinitvi sodelovanja v tej operaciji ne razmišlja, se je pa po sredinem nočnem raketiranju baze v Erbilu, kjer so slovenski vojaki nastanjeni, odločil za njihov umik.

Kot je Erjavec napovedal sprva, naj bi umik izvedli skupaj z nemškimi kolegi, a ker se Nemčija potem za umik ni odločila, je to padlo v vodo. Slovenija naj bi umik vojakov iz Iraka vseeno izvedla, a še vedno ni jasno kako in kdaj.

Toda umik naj bi bil le začasen. Naslednja rotacija, ki naj bi v Irak odšla 1. februarja, je po besedah ministra že pripravljena in naj bi tja odšla, če bodo razmere primerne.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je pred sejo odborov novinarjem pojasnil, da ni problematično to, da so slovenski vojaki ogroženi, saj da so “pač na nekem vojnem območju in da včasih padajo tudi bombe”, ampak da se s sodelovanjem v Iraku “praktično podpira imperialne interese ZDA”.

“Nadaljnje sodelovanje v tej misiji, tudi če se vojaki umaknejo in pridejo danes ali jutri domov, še vedno pomeni podporo ameriškim prizadevanjem. Kar je sporno,” je dejal.

Zelo je bil kritičen do ministra Erjavca in njegovih izjav glede umikanja slovenskih vojakov. “Najprej reče, da ni težav, po bombardiranju se odloči za umik vojakov, ne ve čisto točno, kako to narediti, v igri je falcon, potem Nemci, zatem se Nemci odločijo, da ostanejo in spet ne ve, kaj narediti … Mislim, da je ravnanje ministrstva za obrambo in našega vojaškega vrha v tem primeru precej nenavadno, zelo neresno do vojakov, ki so na tem območju,” je dejal in dodal, da je pričakoval “več profesionalnosti”.

Kljub temu zaenkrat v Levici o terjanju politične odgovornosti še ne razmišljajo, je povedal. “Naš cilj v tem trenutku je, da se čim prej spravi vojake nazaj v Slovenijo in predvsem da se prekine s podpiranjem ameriških interesov, ki niso nič drugega kot interesi orožarske in naftne industrije,” je dejal.

Sicer je pa po njegovih besedah jasno, da je “za vojsko odgovoren minister za obrambo”. “Videli pa smo, kakšni so bili njegovi odzivi v zadnjih dneh. Po naši oceni popolnoma neresni,” je dejal Vatovec.

Pisno je svoje stališče pred sejo obeh parlamentarnih odborov sporočila tudi SNS, iz katerega je razbrati, da se zavzemajo za nadaljevanje sodelovanja Slovenije v misiji v Iraku, pa tudi, da slovenski vojaki tam ostanejo.

Drugi poslanci, člani obeh odborov, se pred začetkom seje niso opredeljevali. Vodja SDS Janez Janša pa je ob prošnji novinarjev za komentar dogajanja odvrnil le: “Ali za Teheran TV?” (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen