Špansko sodišče ni upoštevalo imunitete in ni odobrilo izpustitve evropskega poslanca Junquerasa iz zapora

0

Špansko vrhovno sodišče je danes sporočilo, da nekdanjega katalonskega podpredsednika Oriola Junquerasa ne priznava kot evropskega poslanca. Odločilo je, da ga ne bodo začasno izpustili iz zapora, da bi prevzel svoj mandat, ki ga je dobil na majskih evropskih volitvah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako ni upoštevalo mnenja španskega državnega pravobranilca, ki je vrhovno sodišče konec decembra pozval, naj Junquerasa začasno izpusti iz zapora, da bi lahko prevzel mandat evropskega poslanca. Pravni zastopnik španske vlade je v mnenju zapisal, naj vrhovno sodišče pozove Evropski parlament, naj kar se da hitro odvzame imuniteto katalonskemu politiku.

Pred tem je Sodišče EU sredi decembra odločilo, da Junquerasu pripada imuniteta evropskega poslanca, zato bi ga morala Španija izpustiti iz pripora in mu omogočiti potovanje na ustanovno sejo, da bi prevzel poslanski mandat. Nekdanji katalonski podpredsednik je bil v času evropskih volitev in ko bi moral prevzeti mandat, še v priporu, kjer je čakal na sodbo vrhovnega sodišča v zvezi s poskusom katalonske odcepitve od Španije. Oktobra je bil obsojen na 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen