Smučarska tekačica Anamarija Lampič zmagala na predzadnji tekmi novoletne turneje v Val di Fiemmeju

0

Najboljša slovenska smučarska tekačica ta čas Anamarija Lampič je zmagala na sprinterski tekmi za svetovni pokal v Val di Fiemmeju, predzadnji za novoletno turnejo v sezoni. Na 1270 m dolgi progi v klasičnem slogu je dosegla tretjo zmago v karieri. Miha Šimec, drugi Slovenec na tekmi, je med tekači dosegel deseti čas in je končal v polfinalu.

“Zelo se vesela, prvič sem tu tekla v klasičnem koraku, res je izvrsten dan za mano. Moj načrt je bil, da sem zadaj ter da napadem na zadnjem vzponu,” je povedala Lampičeva v prvi televizijski izjavi po slavju.

Druga je bila Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen z 22 stotinkami zaostanka za Lampičevo, tretja pa Američanko Jessica Diggins (+0,28). Med tekači je slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo in povečal vodstvo v svetovnem pokalu, sledila sta mu Rusa Sergej Ustjugov (+0,70) in Aleksander Bolšunov (+1,33).

Lampičeva je prevzela tudi vodstvo po točkah na novoletni turneji, ima jih 75 in ima v boju za rdečo majico pred zadnjo nedeljsko tekmo 16 točk prednosti pred drugouvrščeno Rusinjo Natalijo Neprjajevo (59), tretja je Digginsova (58).

Slovenka je napredovala tudi na skupno sedmo mesto na turneji, ima minuto in 54 sekund zaostanka za vodilno v svetovnem pokalu Therese Johaug, ki je ubranila vodstvo na novoletni turneji, četudi je na šestem mestu izpadla v prvi polfinalni skupini. A ima sedaj Johaugova pred rojakinjo Astrid Uhrenholdt Jacobsen le tri sekunde prednosti, tretja je tokrat šesta Neprjajeva s 14 sekundami zaostanka.

Štiriindvajsetletna Lampičeva je v finale sicer začela v ozadju. Že po 15 sekundah je padla Neprjajeva, pred tem tretja skupno na novoletni turneji in peta v seštevku pokala. Lampičeva je bila nekaj časa finala le pred njo, nato na zadnjem vzponu prišla tik za najboljše in vse prehitela v ciljni ravnini.

Tekmovalka iz Valburge pri Medvodah je dosegla tretjo zmago v svetovnem pokalu, od tega drugo na novoletni turneji v tej sezoni; prvič je bila najboljša v Lenzerheideju 29. decembra lani. V svetovnem pokalu je prvenec zabeležila 3. februarja 2017 na generalki pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu, ko je zmagala v klasičnem sprintu v okrnjeni konkurenci. Sedaj je bila najboljša dvakrat zapored v sprintih na prestižni turneji Tour de ski, ki je največji tekaški dogodek sezone, v kateri ni olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva.

Zanimivo je bilo že v prvih izločilnih bojih. Zelo močna je bila prva četrtfinalna skupina, v kateri je bila prva Digginsova, z drugim mestom si je polfinale presenetljivo priborila Italijanka Lucia Scardoni, za napredovanje po času pa sta morali nato čakati Neprjajeva in Johaugova.

Obe sta bili še vedno na mestih za polfinale, ko je začela nastop zadnja skupina. V njej je bila Lampičeva, pa tudi druga v seštevku pokala Heidi Weng. Norvežanka je najhitreje začela, Lampičeva pa je bila na tretjem mestu takoj za vodilnima. Lampičeva je z zadnje strmine prišla na drugo meto in nato zanesljivo izjemno zaključila za gladko zmago. Druga Wengova je zaostala 45 stotink, na zadnjem mestu pa je izpadla Švedinja Ebba Andersson, pred tem peta v točkovanju turneje.

Ker sta bili Neprjajeva in Johaugova nekoliko hitrejši od Lampičeve, ju je to poneslo v polfinale po času. Neprjajeva je bila z Lampičevo v drugem polfinalu, kot tudi Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg, branilka lanske novoletne zmage, ter tudi Wengova ter Švedinja Maja Dahlqvist. Lampičeva, večji del teka četrta, je v samem zaključku, podobno kot v četrtfinalu, pravzaprav igraje prišla do zmage v skupini pred Neprjajevo, obe pa sta si edini v skupini priborili zaključni nastop.

Šimenc je v četrtfinalu na 1505 m dolgi progi tekel v drugi skupini, kjer je bil tudi Bolšunov, ki je pred tekmo vodil v seštevku novoletne turneje. Bolšunov je zmagal pred Norvežanom Paalom Goldbergom, Šimenc pa je bil tretji s 84 stotinkami zaostanka in je bil tedaj po času v čakalnici za polfinale, saj uvodna skupina z zmagovalcem Klaebom na čelu ni bila hitrejša. Kot nato ne preostale tri skupine.

Tekmovalec iz Rovt pri Logatcu je nato končal nastope v drugi polfinalni skupini, kjer je tekel večji del na četrtem in petem mestu, ter na četrtem končal z 2,3 sekunde zaostanka za Ustjugov, ki je bil prvi.

Edina preostala slovenska tekača na Tour de ski sta bila zgodaj dopoldne uspešna v kvalifikacijah. Lampičeva je zasedla 12. mesto, za Digginsovo, ki je bila najhitrejša, pa je zaostala 3,73 sekunde.

Šimec pa si je Izločilne boje pritekel s 23. izidom. Prvi je bil Klaebo, Šimenc je za njim zaostal 13,76 sekunde. A ni bil tako daleč za najboljšimi, saj je imel Klaebo skoraj šest sekund (5,96) prednosti pred drugouvrščenim Federicom Pellegrinom. Italijan je bil tako slabih sedem sekund pred Šimencem.

Tour de ski se bo v dolini Fiemme sklenil v nedeljo, ko je po tradiciji na programu brutalni vzpon na Alpe Cermis, ki ima cilj na nadmorski višini 3650 metrov. Ob 13.15 se bodo nanj povzpele tekačice, dve uri pozneje pa še tekači. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen