Ameriški obrambni minister trdi, da so odvrnili Iran od zaostrovanja

0

Obrambni minister ZDA Mark Esper je v sredo novinarjem povedal, da so z napadi na izpostavo Hezbolaha v Iraku konec decembra in napadom na poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija v določeni meri odvrnili Iran od nadaljnjega zaostrovanja razmer.

“Mislim, da smo na tej točki z napadi na Kataeb Hezbolah konec decembra in potem našimi akcijami v zvezi s Solejmanijem verjamem, da smo jih v določeni meri odvrnili,” je dejal Esper dan po iranskih raketnih napadih na vojaški bazi v Iraku, ki ju uporabljajo ZDA in koalicijske sile proti Islamski državi.

V napadih ni bilo smrtnih žrtev ali ranjenih niti velike gmotne škode, zato analitiki sklepajo, da je šlo za zmeren odgovor Irana na usmrtitev Solejmanija.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je zavrnil analize, da Iran ni hotel ubiti Američanov. Iraški premier je sicer v sredo zjutraj povedal, da so ga Iranci vnaprej obvestili o nameravanih napadih, mediji pa poročajo, da so Iračani potem obvestili ameriške in koalicijske sile.

“Glede na to, kar sem videl in kar vem, so Iranci nameravali povzročiti gmotno škodo, uničiti vozila in opremo in letala ter ubiti osebje. To je moja osebna ocena,” je novinarjem povedal Milley in dodal, da ni bilo žrtev zaradi njihovih obrambnih ukrepov.

V sredo zvečer sta dve raketi prileteli tudi v tako imenovano zeleno cono Bagdada, kjer je ameriško veleposlaništvo. Esper meni, da je bilo to delo šiitskih milic. “Moramo pričakovati, da bodo šiitske milice z navodilom Irana ali brez njega še naprej skušale spodkopati našo prisotnost v Iraku. Ali politično ali s kakšno akcijo proti nam,” je dejal Esper.

V ameriškem zračnem napadu v Bagdadu, v katerem je bil ubit Solejmani, je v petek umrl tudi vodja šiitske milice v Irak Abu Mahdi al Muhandis. Izstrelitev raket v zeleno cono bi lahko pomenili poskus maščevanja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen