Varuh konkurence Novi KBM dovoli prevzeti Abanko

0

Agencija za varstvo konkurence je Novi KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, prižgala zeleno luč za prevzem Abanke, so sporočili iz Nove KBM. Za končni prevzem morajo pridobiti še dovoljenje bančnega regulatorja.

“Banka mora za sklenitev posla pridobiti še druga soglasja pristojnih organov. Do formalnega zaključka transakcije bosta banki poslovali kot običajno oziroma kot dve samostojni pravni osebi,” so zapisali.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof je odločitev agencije za varstvo konkurence pozdravil in jo označil kot “izjemno priložnost za Novo KBM in Abanko, da skupaj ustvarita še močnejšo združeno banko, kar bo pozitivno vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo”.

Slovenski državni holding je v imenu države pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v Abanki z Novo KBM podpisal 20. junija. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov, zaključek transakcije naj bi se odvil do konca leta.

S privatizacijo Abanke bodo zanjo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je Evropska komisija ob soglasju, da je banka lahko leta 2013 prejela državno pomoč, postavila zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela določene prednosti.

Bilančna vsota Nove KBM in Abanke se bo povzpela na približno 8,7 milijarde evrov, s čimer se bo približala NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen