V mariborski stolnici božični koncert Zbora Opere SNG Maribor

0

V mariborski Stolni cerkvi bo danes in v četrtek nastopil Zbor Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Na tradicionalnem Božičnem koncertu pod vodstvom Zsuzse Budavari Novak napovedujejo popotovanje po zakladnici božičnih melodij z vseh koncev sveta. V petek bodo koncert ponovili v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

“Božični čas, ki je za marsikoga najlepši čas v letu, je kljub poplavi potrošništva in cenenih strategij, ki množice kupcev po vsem svetu nagovarjajo v brezglavo zapravljanje in kupovanje pogosto odvečnih in nepomembnih daril, ostal med redkimi običaji, ko bi si morali vzeti predvsem več časa zase in za svoje bližnje,” so v napovedi koncerta zapisali v SNG Maribor.

Koncert bodo začeli s himničnim napevom Vom Himmel hoch, da komm ich her, ki ga je leta 1534 ustvaril vodja protestantskega gibanja Martin Luther, glasbeno priredil pa skladatelj Ernst Friedrich Richter.

Na programu so med drugim še skladbe Veseli se, deviška mati boga Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova, madžarska tradicionalna Božična uspavanka, angleška tradicionalna Adeste fideles ter Sveta noč Franza Xaverja Gruberja.

Slišati bo mogoče tudi venček božičnih melodij iz domačih logov, ki so jih uglasbili slovenski mojstri zborovske literature – Valentin Štolcer (Rajske strune, zadonite), Andrej Vavken (Pastirci, kam hitite) in Frederick (Mirko) Rener (Božična noč).

Zbor bo spremljala Olga Pečeny na klavirju, koncert pa bo povezovala igralka Minca Lorenci. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen