V letu 2019 so se za večno poslovili številni svetovni znani igralci, pevci, režiserji in pisatelji

0

Ob zaključku 2019 se velja spomniti nekaterih priznanih osebnosti iz sveta kulture, ki so letos vzeli slovo. Med njimi so bili igralci Bruno Ganz, Luke Perry, Doris Day, režiser Franco Zeffirelli, glasbenika Joao Gilberto in Ginger Baker, pisateljica Toni Morrison, plesalka Alicia Alonso, dirigent Mariss Jansons in pevka Marie Fredriksson.

Sredi februarja letos je odjeknila novica, da je v starosti 77 let v Zürichu umrl švicarski igralec Bruno Ganz. Bil je eden najpomembnejših igralcev v nemško govorečem prostoru. Med zadnjimi igralskimi podvigi je lani zaigral v filmu Hiša, ki jo je zgradil Jack danskega režiserja Larsa von Trierja.

Marca je za posledicami možganske kapi umrl ameriški igralec Luke Perry, ki je bil najbolj znan po vlogi Dylana McKayja v sloviti mladinski seriji Beverly Hills 90210. Star je bil 52 let. Perry je pred nenadno boleznijo v Los Angelesu snemal televizijsko serijo Riverdale, priredbo stripovske zgodbe o Archieju Andrewsu. Kap ga je zadela na dan, ko je televizija Fox napovedala obnovitev serije 90210.

Sredi maja pa se je v 98. letu starosti poslovila velika ameriška igralka in pevka Doris Day. Hollywoodska diva je zaigrala v več kot 30 filmih, slavo pa je žela predvsem v 50. in 60. letih minulega stoletja v Hollywoodu poleg Caryja Granta in Rocka Hudsona. Med drugim je zaigrala v filmu Alfreda Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel.

Junija so se v Italiji in z njo po svetu poslovili od velikega filmskega in opernega režiserja Franca Zeffirellija. Umrl je v spanju po daljši bolezni, star 96 let. Zeffirelli je režiral okoli 20 celovečercev, med njimi film Romeo in Julija, za katerega je bil nominiran za oskarja. Med njegovimi znanimi deli so tudi televizijska serija Jezus iz Nazareta, Čaj z Mussolinijem in Večna Callas. Režiral je tudi okoli 30 oper.

V začetku julija je v Rio de Janeiru v 88-letu umrl legendarni brazilski glasbenik Joao Gilberto, ki je bil eden pionirjev glasbenega žanra bossa nova. Svetovno slavo je med drugim požel s svojo izvedbo skladbe Dekle iz Ipaneme.

Glasbeni svet se je oktobra poslovil tudi od britanskega bobnarja in enega od ustanoviteljev rockovske skupine The Cream, Gingerja Bakerja. Baker, ki je umrl star 80 let, je veljal za enega najboljših bobnarjev na svetu. S svojo divjo energijo, izvirnostjo in ritmi, pomešanimi z afriškimi in džezovskimi vplivi, je postal zgled mnogim generacijam bobnarjev.

Tragična pa je bila nedavna vest, da je po dolgi bolezni v starosti 61 let umrla Marie Fredriksson, pevka švedskega pop rock dua Roxette, znanega po pesmih, kot so Listen to Your Heart, It Must Have Been Love, Joyride in The Look.

Literarni svet se je v začetku avgusta poslovil od ameriške pisateljice Toni Morrison. Preminila je po kratki bolezni v 89. letu starosti. Toni Morrison je bila prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost. Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena.

V drugi polovici oktobra je v 99. letu starosti umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso. V deželi salse, kjer je bil klasični balet do tedaj le malo znan, je ustanovila Kubanski nacionalni balet in razvila edinstveni slog, ki je združuje čutne ritme otoka s tehnično popolnostjo. Čeprav je bila večino svoje kariere skoraj slepa, je požela mednarodno slavo.

V starosti 76 let pa je v začetku decembra umrl tudi eden najvidnejših dirigentov na svetu Mariss Jansons. Od leta 2003 je v Rigi rojeni umetnik vodil zbor in simfonični orkester Bavarskega radia, kjer naj bi kariero nadaljeval do leta 2024. Jansons je že dalj časa trpel zaradi težav s srcem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen