V Avstriji tik pred koalicijskim dogovorom ljudske stranke in Zelenih

1

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in Zeleni bi lahko koalicijska pogajanja končali do sredine prihodnjega tedna, sta danes sporočila vodji ÖVP Sebastian Kurz in Zelenih Werner Kogler. Nova vlada bi tako lahko prisegla že 7. januarja.

Kurz in Kogler sta v skupni izjavi za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočila, da so pogajanja vstopila v odločilno fazo. “Intenzivna pogajanja v zadnjih dneh in tednih so se izplačala. Ciljne črte še nismo prestopili, vendar pa so bili veliki kamni že umaknjeni s poti do skupne vlade,” je zapisal vodja ÖVP.

Tudi vodja Zelenih je poudaril, da so bile številne nepremostljive ovire že premagane. “Posamezna pomembna vprašanja pa so še odprta in jih bomo reševali v prihodnjih dneh,” je poudaril. “Če nam bo uspelo rešiti še te zadnje odprte točke, bi lahko prihodnjo soboto na kongresu stranke odločili o vstopu avstrijskih Zelenih v zvezno vlado,” je dodal.

Medtem ko mora pri Zelenih koalicijski sporazum potrditi kongres, pa tovrstna potrditev v ljudski stranki ni potrebna.

Vodji strank v skupni izjavi sicer nista navedla, katerih vprašanj še niso razrešili. Prav tako nista spregovorila o razdelitvi resorjev v vladi.

ÖVP in Zeleni so vstopili v pogajanja v začetku novembra. ÖVP je na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov – 37,5 odstotka, zaradi česar je Kurz prejel nov mandat za sestavo vlade. Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov. Če bo strankama uspelo skleniti koalicijski dogovor, bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. miha pravi

    Kurz naj pride k nam za predsednika vlade in naj zamenja tega našega nesposobnega Serpentiška!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen