Mariborsko sodišče zavrglo prošnjo Andreja Šiška za odlog prestajanja kazni; prvi štajerski vardist mora sedaj v zapor ali bo za njim razpisana tiralica

1

Mariborsko sodišče je zavrglo prošnjo predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija in šefa Štajerske varde Andreja Šiška za odlog prestajanja kazni. Sklep o tem, da mora v zapor, je postal pravnomočen pred dvema dnevoma, tiralica za njim pa še ni bila izdana, sta poročala Pop TV in TV Slovenija.

Šiško je zatrjeval, da mu je bil poziv na prestajanje kazni vročen prepozno in napačno, vseeno pa je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni. Sodišče nasprotno trdi, da so Šišku sklep pravilno vročili že pred šestimi dnevi, čeprav Šiško vztraja, da o tem ne ve ničesar. Kot pravi, nazaj v zapor ne gre več, je poročal Pop TV.

Marca letos je bil predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija na mariborskem okrožnem sodišču spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanja k strmoglavljenju najvišjih državnih organov. To naj bi s soobtoženim Matejem Lesjakom storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele – Štajerske varde septembra lani.

Mariborsko sodišče je Šiška marca obsodilo na osem mesecev zapora. Večino kazni je odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Tako Šiško kot njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. Johan pravi

    Ja, kaj bo pa ta čas delala varda? Praskala j…ca?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen