Janez Janša v Ormožu: “Dokler bo čas osamosvajanja v zavesti slovenskega naroda, se za njegovo prihodnost ni bati!”

3

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je danes v Ormožu obeležilo bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti ter obletnico svoje ustanovitve. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot vrhunec v zgodovini slovenskega naroda.

“Še danes je jasno, da je ravno plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje,” je poudaril Janša.

“Šlebiscit je bil trenutek, ko si je slovenski narod pisal sodbo sam. Narod je bil enoten. Malo držav je nastalo tako, da bi se ljudje na najbolj demokratičen način odločili, da ustanovijo lastno državo,” je spomnil Janša.

Ob tem je dodal, da se med Slovenci danes velikokrat postavlja vprašanje, ali so se plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 1990 uresničile ali ne in ali je to, kar danes imamo, res tisto, za kar smo takrat glasovali. V veliko primerih je po njegovem odgovor ne, smo pa zagotovo glasovali za državo, ki bo sama odločala o sebi in se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta EU in Nato.

Kot je dodal, smo takrat glasovali tudi za državo, v kateri bomo pred zakonom vsi enaki, a je danes to stvar presoje posameznika, še vedno pa se po njegovem družba deli na prvo in drugorazredne. Pri tem je mnenja, da je Slovenija danes preveč centralizirana, razlike med osrednjim delom države in ostalimi regijami so prevelike, aktualna vlada pa kljub največjemu proračunu doslej ni bila sposobna zagotoviti nekaj dodatnega denarja za občine.

“Za to, kar imamo danes, ne moremo več kriviti drugih. Za to niso več odgovorni v Beogradu ali na Dunaju. Tudi ne v Bruslju, kjer leto dni pred iztekom sedanje finančne perspektive še vedno čaka več kot dve milijardi evrov, pa aktualna vlada tega ne zna počrpati. Niti ministra za to področje nimamo že od septembra,” je spomnil Janša in dejal, da smo za lastno usodo odgovorni sami, a žal velik del Slovencev ne izkorišča dovolj inštrumentov formalne demokracije in ne odhaja na volišča.

“Nikoli ne vemo, kdaj bo slovenski narod spet potreboval enotnost, kot smo jo izrazili na plebiscitu. Toda dokler bo čas osamosvajanja v zavesti slovenskega naroda, se za njegovo prihodnost ni bati. Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija,” je zaključil Janša.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik združenja Aleš Hojs, ki je dejal, da je njihovo združenje še kako potrebno. Tudi zato, da še naprej ohranjajo spomin na dogodke, ki jih sicer v slovenski zgodovini morda ne bi bilo več, od Demosovega kluba v Poljčah do postroja v Kočevski reki in še nekaterih ključnih dogodkov slovenske osamosvojitve.

“V naši družbi je treba spremeniti marsikaj. Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi,” je dodal Hojs. (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
 1. raft pravi

  Fašistična provokacija: konzul v Trstu zaskrbljen
  —————
  Kaj, če bi začeli pri sebi in za začetek odstranili provokativen napis TITO s Sabotina?

 2. Pubec pravi

  Kakšne vrednote osamosvojitve, če na njihovem postroju govori kriminalec, ki je prišel direktno iz zapora?Dan enotnosti? Če pa niste enotni niti v eni stvari! Saj bi se za ” ablast” ja pobili med seboj!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Predlagam sabotincem, da na mest masonovga imena TITO napišete besede Johna Lennona ,,Delaj muzko in ne vojn,,
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen