Kobayashi v Oberstdorfu ponovil lansko zmago, Domen Prevc v top 10

0

Japonec Ryoyu Kobayashi, branilec zlatega orla, ki je 67. turnejo kot tretji v zgodovini dobil s pokrom zmag, je letos 68. turnejo nadaljeval tako, kot jo je lani končal. Z zmago. V Oberstdorfu je ugnal vso konkurenco in slavil tretjo zmago svetovnega pokala to zimo. Najboljši Slovenec je bil Domen Prevc, ki je tekmo končal na devetem mestu.

Triindvajsetletni japonski skakalec je pravi čas našel lansko šampionsko formo in na najboljši možen način začel obrambo lanske skupne zmage.

Potem ko je lani šele kot tretji skakalec v zgodovini novoletno turnejo osvojil s pokrom zmag, pred njim je to uspelo le še Nemcu Svenu Hannawaldu in Poljaku Kamilu Stochu, je na generalki za turnejo v Engelbergu z zmago pokazal, da tudi letos misli resno in v Nemčijo pripotoval v rumeni majici vodilnega to zimo.

Danes je pod Senčno goro, kjer se je zbralo 25.500 gledalcev, slavil 16. zmago v karieri, peto zaporedno na novoletni turneji in se spet izkazal v odločilnem trenutku. Po nastopu se je spoštljivo nasmihal v televizijske kamere in na vprašanje, ali lahko ponovi lansko skupno zmago, s pomočjo prevajalca odvrnil: “Sezona se obrača navzgor, iz tekme v tekmo mi gre boljše, nekje v ozadju misli imam tudi zlatega orla.”

V ospredju sta se za Kobayashijem, vodilnim skakalcem to zimo, zvrstila še domačin Karl Geiger na drugem mestu, ki za Japoncem po prvi tekmi zaostaja za 9,2 točke, tretji pa je bil Poljak Dawid Kubacki (+10,4 točke).

Nekdanji skupni zmagovalci turneje, Poljak Kamil Stoch (danes 19.), slovenski šampion Peter Prevc (21.) in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je ostal brez finala, so že na prvi postojanki izgubili stik z najboljšimi.

V slovenskem taboru so po prvi tekmi vseeno zadovoljni z uvrstitvijo med najboljšo deseterico Domna Prevca, ki je bil po prvi seriji dvanajsti, v finalu pa je napredoval na deveto mesto.

“Še vedno menim, da je bil moj prvi skok danes boljši od finalnega, ampak ne glede na to, sem zelo zadovoljen, da sem normalno začel novoletno turnejo. Zadnji dve sezoni se mi je namreč tukaj vedno zalomilo, zdaj pa grem lahko z mirno glavo naprej. Treba je iti korak za korakom, rezerve so še,” je po uspešnem nastopu za TV Slovenija dejal 20-letni slovenski skakalec, ki je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu na tej skakalnici.

Poleg Domna Prevca so si nastop v finalu priborili še Anže Lanišek (22. dosežek v prvi seriji), Peter Prevc (23.) in Timi Zajc (25.), vsi kot srečni poraženci, saj so izgubili dvoboje na izpadanje.

Vsi Slovenci so v finalu izboljšali svoje dosežke. Lanišek je prvo od štirih tekem turneje v nizu končal na 17. mestu, Peter Prevc, ki je imel težave pri doskoku v obeh serijah, na 21., in Timi Zajc na 24. mestu. Brez finala je od peterice slovenskih skakalcev ostal Tilen Bartol, že v kvalifikacijah za tekmo pa je obstal Rok Justin.

Po današnji tekmi se bodo skakalci preselili v nemški Garmisch-Partenkirchen, kjer jih tradicionalno druga tekma nemško-avstrijske turneje štirih skakalnic čaka na novega leta dan ob 14. uri, do konca 68. turneje pa bodo nastopili še v avstrijskih Innsbrucku (4. januarja/14.00) in Bischofshofnu (6./17.15). (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen