Vodja PS SDS Danijel Krivec pozval vse poslanske skupine naj jutri podprejo zakon o stanovanjski jamstveni shemi

1

»Če želimo pomagati tistim, ki jim je načrtovano pot do pridobitve stanovanjskega posojila presekal sklep Banke Slovenije, je prav, da zakon o stanovanjski jamstveni shemi sprejmemo čim prej,« je v dopisu zapisal vodja poslank in poslancev SDS Danijel Krivec.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v petek na vodje vseh poslanskih skupin v Državnem zboru naslovil dopis v zvezi s podporo predlogu Zakona o stanovanjski jamstveni shemi.

 

“Državni zbor bo namreč jutri opravil splošno razpravo o predlogu Zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki smo ga v poslanski skupini SDS vložili v zakonodajno proceduro 6. novembra 2019.

V SDS smo predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi vložili v proceduro kot odziv na ukrep Banke Slovenije o zaostrovanju pogojev za pridobitev kreditov. S stanovanjsko jamstveno shemo so lahko doseženi veliki učinki, predvsem na področju boljše dostopnosti stanovanj za mlade in za družine ter na področju stanovanjske oskrbe. Prav tako se s to shemo nevtralizira ukrep Banke Slovenije o formalnem zaostrovanju pogojev za pridobitev kreditov. Kot je na novinarski konferenci ob predstavitvi zakona pojasnil poslanec SDS Zvone Černač se z omenjenim predlogom zakon omogoča zaščito kreditojemalcev tako, da država, ko kreditojemalec ni več sposoben odplačevati obrokov kredita, prevzame ta tveganja in vstopi na nek način v čevlje tega kreditojemalca za določen čas, dokler se mu razmere ne izboljšajo. Tako ta kreditojemalec ne ostane na cesti, ohrani streho nad glavo in če se mu razmere v nekem doglednem času, v zakonu smo zapisali v treh letih oziroma najkasneje v petih letih ne uredijo, potem država vstopi v razmerje neposredno do banke, s kreditojemalcem pa se vzpostavi najemno razmerje.

Vodja poslank in poslancev SDS Danijel Krivec je v svojem dopisu, ki ga je naslovil na vodje vseh poslanskih skupin v DZ spomnil, da je bil v preteklem tednu na seji Državnega zbora sprejet ZIPRS2021, v katerem je določena kvota za jamstva fizičnim osebam na področju stanovanjskega kreditiranja v višini 200 milijonov evrov za leti 2020 in 2021.

»Za koriščenje poroštva države bo potrebno sprejeti poseben zakon. Če želimo pomagati tistim, ki jim je načrtovano pot do pridobitve stanovanjskega posojila presekal sklep Banke Slovenije, je prav, da zakon sprejmemo čim prej,« je v dopisu vodjem poslanskih skupin zapisal Danijel Krivec.

Vodja poslank in poslancev SDS je prepričan, da  v kolikor zakona, ki smo ga predlagali v Slovenski demokratski stranki jutri ne potrdimo in zaključimo zakonodajni postopek, »bo ta pot mnogo daljša«.

Danijel Krivec je zato Braneta Golubovića (LMŠ), Matjaža Hana (SD), Igorja Zorčiča (SMC), Mateja Tašnerja Vatovca (Levica), Jožefa Horvata (NSi), Mašo Kociper (SAB), Franca Juršo (DeSUS) in Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) pozval, naj vse poslanske skupine v prvem branju podprejo predlog Zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki je bil v postopek vložen s strani SDS. »V kolikor boste mnenja, da lahko predlog zakona s skupnimi močmi še izboljšamo, pa smo odprti za skupno vložitev amandmajev,« je v dopisu še zapisal vodja poslank in poslancev SDS.”

Celoten dopis je na voljo tukaj.

Število komentarjev: 1
  1. Rokovnjac pravi

    Rad bi vedel koliko Slovencev ve kaj je hipoteka in kako se amortizira.Ce hpotekodajalec ve da jgre pri petnajstih letih obstojece hipoteke mescni placilni obrok razdeljen tocno na pol,50% grea za odplacilo in 50% za interes.Ce je temu tako potem se handle hipoteka pravilno.Vedeti je pa tudi treba,da je prvi placani obrok skoraj vse interes,za odplacilo dolga pa bore malo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen