TV Slovenija: Sova ovadila Tonina zaradi izdaje tajnih podatkov

3

Slovenska obveščevalno varnostna agencija (Sova) je po neuradnih informacijah zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina (NSi), je poročala TV Slovenija.

PREBERITE ŠE TOVečernji list o kršenju arbitražne pogodbe: Nezakonito komuniciranje odobrila takratni premier Cerar in zunanji minister Erjavec

Šlo naj bi za javno objavo poročila Knovs, ki je preučeval delo Sove v pripravah na arbitražo glede meje s Hrvaško, je poročala TVS.

Sova je Tonina ovadila, ker je Knovs v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavil tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila. O tem je Sova obvestila tudi predsednika države, predsednika vlade in predsednika državnega zbora.

Tonin je, kot poroča TVS, dejal, da v poročilu ni nobenega tajnega podatka.

Po odzivih, ki jih na Hrvaškem sprožila vsebina poročila Knovsa glede arbitraže, je danes članica komisije iz vrst LMŠ Jerca Korče ocenila, da je to, kar dela Knovs, pod nivojem vsakega državotvornega ravnanja. Po mnenju poslanca SD Matjaža Nemeca, prav tako člana omenjene komisije, pa je odziv na Hrvaškem tipičen političen spin.

Hrvaški Večernji list je namreč v soboto ugotavljal, da je Slovenija s poročilom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) priznala goljufanje pri postopku arbitraže o meji, hrvaški politični vrh pa se je na novico odzval z vnovičnimi pozivi k dvostranskim pogovorom o meji.

“Še enkrat več sem žalostna, kako malo državotvornosti premoremo Slovenci, predvsem pa slovenska politika, ko v ospredje stopijo neki zasebni interesi, želja po osebni izpostavljenosti pred mediji ter notranjepolitični oz. mogoče celo strankarski boji, ki so povezani tudi s tem, kateri stranki pripadajo določeni tudi na evropskem nivoju,” pa je danes dejala Korčetova. Upa sicer, da to ni tako. “Ampak to, kar dela Knovs, je pod nivojem vsakega državotvornega ravnanja,” je ocenila.

Po njenih besedah je sicer odgovornost za to tudi na članih komisije, predvsem pa je velika odgovornost na njenem predsedniku. Na vprašanje, ali je Tonin še primeren za vodenje komisije, je odgovorila, da ni na njej, da o tem sodi. Lahko pa da predsedniku komisije “prijazen nasvet”, da se morda odloči bolj aktivno sodelovati v kakšnem odboru, v katerem lahko več razpravljajo. “Knovs pa je specifika, pri kateri mora biti komunikacija na nivoju visoke pazljivosti,” je dejala.

Dodala je še, da je sama že junija na plenarnem zasedanju javno opozorila, da se s tem, “da se neke stvari mešajo za nazaj”, samo daje Hrvatom razlog za posmeh naši državi.

Nemec je pojasnil, da je sam glasoval proti javni objavi poročila, glede tega ima veliko pomislekov, ne pa toliko glede same vsebine. “To, kar se dogaja na Hrvaškem, je tipičen politični spin, ki prikazuje ravno nasprotna dejstva, o čemer govori samo poročilo Knvos,” je ugotavljal Nemec.

Na vprašanje, ali Knovs in njeni člani delujejo državotvorno ali bolj v domeni dnevnopolitičnih zadev, pa je dogovoril, da “odvisno od teme in odvisno od posameznikov”. Kot je dodal, bi si želel, da bi velika večina delovala v prid države, velikokrat se pa izkaže, da žal ni tako.

S predsednikom Knovsa Toninom se sam sicer vselej ne strinja, je pa po njegovem mnenju do sedaj v tem primeru poskušal odigrati vlogo zmernega povezovalca. Za presojo o tem, ali je še primeren za predsednika Knvosa ali ne, je po njegovi oceni mesto na komisiji. Da bi kdo to zahteval njegovo zamenjavo v tem primeru, mu ni znano, so pa bile v preteklosti nekatere želje po tem.

Sicer pa se je Nemec odzval tudi na zapis podpredsednika Knovsa Žana Mahniča (SDS), ki je na Twitterju zapisal, da je predlog za aktivnosti komisije, ki so pripeljale do takšnega poročila, podal Nemec. Pojasnil je, da se je njegov predlog nanašal na razkritje hrvaškega poskusa vplivanja na POP TV, ta tema pa je “potem pri nekaterih generirala željo, da bi se pripravilo to poročilo v zvezi z dogajanjem okrog arbitraže”.

Mahnič je sicer na Twitterju tudi zapisal, da sta bila poročilo in njegov javni del izglasovana soglasno. Pri tem je ocenil, da je napad na Tonina tudi del obveščevalne operacije iz kabineta premierja Marjana Šarca zaradi strahu pred oblikovanjem nove koalicije.

Tonin je poročanje Večernjega lista že v soboto ocenil za t. i. lažno novico v službi hrvaških interesov. (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
 1. Miha pravi

  Tonin je enostavno nesposoben za vodenje Knovsa, ne glede na cro-slo prepucavanje okoli arbitraže…

 2. andrej pravi

  Zelo verjetna akcija šarenega in murija!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Hudičevi šalabajzarji. Niso ovadl omenjenega ampak NN (neznano osebo)
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen