V povezavi z umorom novinarke na Malti prijeli znanega poslovneža, povezanega z ljudmi blizu premierja Muscata

0

V povezavi z umorom novinarke Daphne Caruane Galizia pred dvema letoma so danes na Malti aretirali malteškega poslovneža Yorgena Fenecha. Aretacija bi lahko bila preobrat v kazenski preiskavi primera, predstavlja pa tudi velik problem za malteškega premierja Josepha Muscata.

Fenecha so prijeli zjutraj na krovu njegove jahte, ki jo je policija prestregla kmalu po izplutju iz pristanišča Portomaso blizu Vallette, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija aretacije uradno še ni komentirala, je pa premier Muscat medijem potrdil, da je Fenech del preiskave umora Caruane Galizie. Ni pa hotel pojasniti več podrobnosti, da ne bi, kot je poudaril, ogrozil preiskave.

Fenech je bil sicer prijet dan po tem, ko je Muscat obljubil pomilostitev nedavno aretiranega domnevnega posrednika pri umoru, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do naročnika umora.

Fenech je direktor in solastnik podjetja Electrogas, ki je leta 2013 zmagalo na več milijonov evrov vrednem razpisu malteške vlade za gradnjo nove plinske elektrarne.

Bil naj bi tudi lastnik v Dubaju registriranega podjetja 17 Black, o katerem je med drugim pisala Caruana Galizia nekaj mesecev pred smrtjo v eksploziji avtomobila oktobra 2017. Podjetje je bilo glede na njene navedbe povezano z več malteškimi politiki. Med njimi naj bi bila tudi vodja Muscatovega kabineta Keith Schembri in tedanji minister za energetiko oz. sedanji minister za turizem Konrad Mizzi.

Oba politika sta zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja 17 Black, a njuni imeni sta se pojavili v panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.

Danes je Muscat na vprašanja medijev še zatrdil, da zaenkrat nič ne povezuje primera umora Caruane Galizie z obema politikoma. “Če namigujete, da sta Keith Schembri ali Konrad Mizzi vpletena v umor, informacije, ki jih imam, pravijo, da nista,” je zatrdil malteški premier.

Umorjena novinarka je tudi sicer pisala o korupciji v vrstah malteške vlade in podjetnikov ter njihovi vpletenosti v afero Panamski dokumenti. Vpletenost je novinarka očitala tudi Muscatu in njegovi družini.

Doslej so zaradi njenega umora aretirali in obtožili tri moške, ki naj bi izdelali in sprožili eksploziv. Kdo je umor naročil, še ni znano.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen