V Novi Gorici obeležujejo 110-letnico prvega poleta Edvarda Rusjana

0

S prireditvijo v Eda centru se bodo v Novi Gorici spomnili na zgodovinski mejnik, ki sta ga brata Edvard in starejši Josip s prvim motornim letalskim poletom postavila ravno na današnji dan leta 1909 v sosednji Gorici.

Ob tej priložnosti bo danes projekcija dokumentarnega filma Leteča brata Rusjan režiserja Borisa Palčiča, v nadaljevanju večera bo sledil pogovor z Ernestom Ferkom iz Združenja ljubiteljev letalstva Edvarda Rusjana in legendarnim letalcem Benjaminom Ličerjem.

Na to obletnico so se spomnili že ob občinskem prazniku Mestne občine Nova Gorica septembra, ko so pripravili polet z letalom pod solkanskim mostom v organizaciji Aerokluba obalni letalski center Portorož. Polet je uspešno izvedel prav Ličer.

Obletnico bratov Rusjan so obeležili tudi z vodenim ogledom, ki so ga naslovili Goriški Ikarus peš ali s kolesi. Vodnica je zbrane s Trga Evropa popeljala mimo rojstne hiše bratov Rusjan na Kostanjevico, nato pa po novogoriški Erjavčevi ulici z alejo slavnih mož do spomenika Edvardu Rusjanu in Eda centra, kjer je razstavljena replika letala Eda 5.

Na novogoriški občini so prepričani, da je potrebno z zgodbo o življenju in delu bratov Rusjan seznanjati tudi mlajše generacije in ohranjati spomin na brata Rusjan, je na predstavitvi dogajanja ob obletnici prvega poleta na Goriškem jeseni poudaril novogoriški podžupan Simon Rosič. “Istočasno je to zgodbo treba razumeti kot idealno priložnost za razvijanje turizma, saj tu govorimo o kulturni dediščini, o letalski dediščini. Z drznimi in odločnimi potezami lahko ustvarimo zgodbo, ki bo zelo zanimiva za številne turiste, ki bi si to radi pogledali od blizu.”

Dober poznavalec življenja in dela Edvarda in Josipa Rusjana Viljem Prinčič je tedaj še povedal, da Edvard Rusjan ni bil prvi Evropejec, ki je poletel z letalom, vendar je bil njegov dosežek pomemben zaradi nečesa drugega. Vsi drugi letalci po Evropi so bili premožni, brata Rusjan pa nista imela denarja in v začetku tudi ne znanja, saj sta bila pri sestavljanju letal samouka.

Edvard Rusjan je prvi polet opravil 25. novembra 1909 na Malih Rojcah, zahodnem delu Gorice, kjer je danes postavljen atletski stadion. Na dvokrilnem zrakoplovu Eda 1 se je Rusjan dvignil od tal, prav daleč pa mu prvič ni uspelo poleteti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen