V Iranu se nadaljujejo protesti proti podražitvi goriva

0

V Iranu protesti proti odločitvi vlade o zvišanju cen goriva ne pojenjajo. Izgredniki so danes ubili tri pripadnike varnostnih sil, s čimer se je število žrtev večdnevnih protestov povzpelo na pet.

Protesti so po vsej državi izbruhnili minuli petek, ko je vlada sprejela presenetljivo odločitev o zvišanju cen goriva. Kakšne so razmere na ulicah ni povsem jasno, ker so oblasti pred tremi dnevi uvedle blokado interneta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinar AFP v Teheranu je danes poročal, da sta v središču prestolnice zgoreli dve bencinski črpalki, protestniki pa so poškodovali tudi druge objekte, med drugim policijsko postajo in nadhod za pešce. Ob vhodih na večje trge stoji na stotine protiizgredniških policistov z oklepnimi vozili in vodnimi topovi.

Ko so v petek izbruhnili protesti, so vozniki ustavili svoja vozila na pomembnejših prometnicah v Teheranu in blokirali promet. Protesti so hitro postali nasilni in se razširili na več kot 20 mest po vsem Iranu. Protestniki so zažigali banke, bencinske črpalke in druge javne zgradbe ter plenili trgovine.

Iranska vlada je za 50 odstotkov podražila bencin za prvih 60 litrov v mesecu, za nakupe nad to količino pa za 200 odstotkov.

Iransko gospodarstvo se sooča z velikimi težavami, odkar je ameriški predsednik Donald Trump maja lani umaknil ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in proti islamski republiki znova uvedel ostre sankcije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen