V Amazoniji največje krčenje gozdov po letu 2008; samo v zadnjem letu uničenih 9762 kvadratnih kilometrov pragozda

0

Na območju amazonskega deževnega gozda je bilo od lanskega do letošnjega julija uničenih 9762 kvadratnih kilometrov gozdnih površin, kar je 29,5 odstotka več kot v predhodnem obdobju in največ po letu 2008. Glavni razlog so letošnji obsežni požari, zaradi katerih je bil brazilski predsednik Jair Bolsonaro tarča ostrih kritik.

Deforestacija je bila najhujša v zvezni državi Para, kjer je izginilo skoraj 4000 kvadratnih kilometrov gozda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Krčenje gozdov je v Amazoniji drastično naraslo med letoma 1991 in 2003, nato se je začelo zmanjševati. V zadnjem času pa je spet v porastu, za kar okoljevarstveniki krivijo Bolsonara. Ta namreč po njihovih navedbah spodbuja krčenje pragozda z namenom pospešitve pridobivanja pašnih in obdelovalnih površin.

Kmetje se deforestacije najpogosteje lotijo s požiganjem gozdov, kar je letos poleti pripeljalo do obsežnih gozdnih požarov, ki so pritegnili pozornost svetovne javnosti. Na Bolsonara se je vsul plaz kritik tudi iz političnih krogov, slišati je bilo celo pozive h gospodarski osamitvi Brazilije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen