Tonin končno začel ukrepati proti akterjem v aferi “lepa Nataša”: Pred Knovs bomo povabili tudi Šarca, Črnčeca in Kozmelja!

6

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes razpravljala o razrešitvi zapleta pri nadzoru nad kadrovanjem na Sovi. Kot pojasnjuje predsednik Matej Tonin, bodo na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb pred Knovs povabili tudi premierja Marjana Šarca, direktorja Sove Rajka Kozmelja, pa tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca.

V minulih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ker ta komisiji ne želi predati dokumentacije v zvezi s kadrovanjem na agenciji, ker zatrjuje, da Knovs za tak nadzor ni pristojen. V središču je zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi, ki so ji mediji nadeli ime “lepa Nataša”, sicer gre za osebo z inicialkami N.H.

Tonin je v današnji izjavi po seji komisije spomnil, da je želel zaplet rešiti po pravni in demokratični poti. Zato je na sejo povabil tudi vodjo zakonodajno-pravne službe DZ (ZPS) Natašo Voršič, ki pa je pojasnila, da je na tem področju pravna praznina, saj niti zakon o parlamentarnem nadzoru niti zakon o ustavnem sodišču ne predvidevata tovrstnih primerov. Po mnenju ZPS tako ne obstaja pravna podlaga, po kateri bi se Knovs lahko v tem primeru obrnil na ustavno ali upravno sodišče.

Ima pa po ocenah ZPS nekaj močnih orodij na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, pa tudi nekaj političnih parlamentarnih orodij, kot sta interpelacija in ustavna obtožba. Vendar pa se Tonin, kot je zatrdil, pri tem zavzema za postopnost.

Kot napoveduje, bodo najprej uporabili orodja, ki jim jih dajeta 26. in 32. člen zakona o parlamentarnem nadzoru. Prvi govori o dolžnosti zaposlenih v nadzorovani službi, da se udeležijo seje Knovsa in podajo pojasnila. Drugi pa o dolžnosti, da so državni, občinski in upravni organi, pravne osebe javnega prava ter nosilci javnih pooblastil dolžni komisiji na njeno zahtevo dajati podatke in dokumente, ki se nanašajo na pristojnosti in naloge komisije ter ji omogočiti pregled dokumentacije, razen če je to v nasprotju z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

Na tej podlagi bodo pred Knovs povabili Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi Šarca, svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, župana Občine Škofljica Ivana Jordana in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković. Prvi možen termin za zasedanje Knovsa je po Toninovih navedbah 10. december.

“To so orodja, ki nam jih zakon daje, da – če nam je direktor Sove to onemogočil – pridemo do zahtevane dokumentacije v zvezi z zaposlovanjem na Sovi po drugi poti,” je pojasnil Tonin. Prav tako bodo inšpektorat za javni sektor, ki preverja zaposlitev Šarčeve znanke, zaprosili, da Knovsu preda vso dokumentacijo v zvezi s tem.

Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa. Tonin je dodal, da bodo ukrepali postopoma, “da na normalen, trezen način pridemo do celovitega civilnega nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami”. Opozoril je, da imata Šarec in Kozmelj priložnost, da “to agonijo končata”, v nasprotnem primeru pa so na voljo tudi druga orodja Knovsa v okviru parlamentarnega dela.

Po Toninovem mnenju je treba opraviti tudi razmislek o tem, kako pravno praznino, kot so ji priča v tem primeru, zapolniti. (sta/ured)

Št. komentarjev: 6
 1. rumi pravi

  Tonin je kot predsednik Knovs povsem nekompetenten in kot tak lahka tarča Murgel. Še zlasti presedlanih tipov kot je Črnčec.

 2. As pravi

  Sem že mislil da Tonček sabotira vse skupaj, tako dolgo je vse skupaj trajalo…

 3. bruh pravi

  ajd… naši legalno mafijski smrdeči post-komunistični pra sci in svi nje so v s kučanistanu totalitarno zaščiteni….ajd…..tako je…ta smrdeči rdeči GN OJ pač deluje tako…ajd

 4. bruh pravi

  in spomnite se, da se povsod mafije borijo proti državi le v vzhodno evropskih post-komunističnih tvorbah,kjer ni prišlo do lustracije komunistov in temeljite deratizacije levičarskih mafijskih smrdeči podgan v državnih oprganih, je država sinonim za mafijo…ajd…

 5. yaga pravi

  Nič ne bo s tem zaslišanjem, ker so se uskladili še preden je Tonin Kučanu zrihtal povečano pokojnino.

 6. Janez Kepic-Kern pravi

  ŠALA
  Za vse – SLABO
  – v naši Rr. Sloveniji
  in za TISOČE slabih, žaljivih, vulgarnih itd. “KOMENTARJEV=SMETI”
  na slovendkih
  e-portalih – je K R I V
  – tisočvzdevkovni
  – verjetno ex KP, ZK “ŠKART-ŠKRAT” – Fogglof TUNEK.
  Katera
  realna oseba pa je ta “nebodigatreba škrat” F. TUNEK – NAJ PA SAM UGANE !
  Zagotovo je udi kateri
  od spodnjih zapisov – avtorsko – od F. TUNEKA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen