Rusi so po trditvah Ukrajincev kradli celo stranišča

1

Ukrajinske ladje, ki jih je Rusija leto dni po zasegu vrnila Ukrajini, so v sredo zvečer priplule v ukrajinsko pristanišče Očakiv. Ladje Nikopol, Berdjansk in Jani Kapu je pričakal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinci so ob tem Ruse obtožili, da so z ladij odstranili orožje in opremo, med drugim stranišča.

“Zelo sem vesel, da so naša plovila nazaj tam, kamor spadajo. Kot sem obljubil, smo pripeljali nazaj naše mornarje in naše ladje,” je dejal Zelenski. “Nekaj opreme manjka kot tudi nekaj orožja,” je dodal in napovedal, da bodo uvedli preiskavo.

Več podrobnosti je razkril poveljnik ukrajinske mornarice Ihor Vornčenko, ki je povedal, da so Rusi odstranili stropne luči, vtičnice in celo straniščne školjke. Poleg tega so odstranili tudi nekaj komunikacijske in navigacijske opreme.

Ruska obveščevalna služba FSB je zanikala ukrajinske navedbe in zatrdila, da so ladje vrnili v “normalnem stanju”. Ob tem so objavili video notranjosti ene od ladij, na katerem je videti nedotaknjeno stranišče. “Če je ukrajinski strani med prevozom uspelo pokvariti vodovod, je to njihov problem,” so dodali.

Rusija je ukrajinske ladje, ki so bile na poti s Črnega v Azovsko morje, zaplenila 25. novembra 2018 v Kerški ožini zaradi kršitev plovbe v ruskih ozemeljskih vodah. 24 članov posadke so aretirali. V ponedeljek je sporočila, da je ladje vrnila Ukrajini.

Pred tem sta Rusija in Ukrajina 7. septembra izvedli izmenjavo zapornikov. Obe državi sta izpustili po 35 zapornikov. V izmenjavi je bilo tudi 24 zajetih ukrajinskih mornarjev. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Najbrž so bili skreti iz zlata. Pol se je splačal ne.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen