Princ Andrew se zaradi afere Epstein umika iz javnosti

0

Britanski princ Andrew je v sredo sporočil, da ne bo več opravljal javnih dolžnosti. Na Otoku namreč še naprej odmeva škandal, v katerega se je princ zapletel zaradi prijateljevanja z ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom. Princ je sporočil, da to vpliva na delo kraljeve družine, zato je kraljico zaprosil za umik od vseh dolžnosti.

Nekaj ur po prinčevem sporočilu se je oglasila odvetnica več Epsteinovih žrtev Gloria Allred, ki je Andrewa pozvala, naj brezpogojno in nemudoma stopi v stik z ameriškimi oblastmi.

Drugi sin britanske kraljice Elizabete II. se je znašel pod plazom kritik zaradi povezav z Epsteinom. Tega so avgusta letos našli mrtvega v newyorškem zaporu, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje.

Pritisk na 59-letnega Andrewa se je še povečal, odkar je v intervjuju za britansko televizijo BBC, objavljenem v nedeljo, odločno zanikal spolne odnose z domnevno Epsteinovo najstniško žrtvijo. Vztrajal je, da se ne spomni prav nobenega stika z Virginio Giuffre, ki ga obtožuje spolnega izkoriščanja.

Pogovor je močno odmeval v britanskih medijih, ki so izpostavljali predvsem očitno odsotnost kakršnega koli prinčevega obžalovanja. Več organizacij in podjetij je po objavi intervjuja sporočilo, da ne bodo več sodelovali s princem ali da bodo še razmislili o nadaljnjem sodelovanju.

Osmi v vrsti za britanski prestol je v sporočilu za javnost, ki ga je v sredo objavila Buckinghamska palača, zapisal, da je spoznal, da njegova povezava z Epsteinom močno ovira delo kraljeve družine ter z njo povezanih organizacij in dobrodelnih ustanov. “Zato sem njeno veličanstvo zaprosil, če lahko do nadaljnjega odstopim od javnih dolžnosti,” je sporočil in dodal, da je kraljica v to privolila.

V izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, je princ tudi izrazil obžalovanje zaradi druženja z Epsteinom. “Njegov samomor je za sabo pustil številna neodgovorjena vprašanja, predvsem njegovih žrtev, in globoko sočustvujem z vsemi prizadetimi in tistimi, ki želijo, da se to nekako zaključi,” je še zapisal Andrew. Izrazil je tudi pripravljenost sodelovati v preiskavah v zvezi z Epsteinom, če bo to potrebno.

Po poročanju britanskega BBC je odstop princa Andrewa od javnih dolžnosti korak, kakršnega v sodobni zgodovini kraljeve družine še ni bilo. “Javno življenje princa Andrewa je za zdaj končano,” ocenjuje dopisnik BBC za kraljevo družino Jonny Dymond in dodaja, da je monarhija pretresena. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen