Preiskovalna komisija o otroški kardiologiji še v tretje pričakuje Kolar Celarčevo in v drugo Pfeiferjevo

0

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije namerava danes zaslišati nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in nekdanjo strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer. V času mandata Kolar Celarčeve je bila sprejeta odločitev o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Kolar Celarčeva je tokrat pred preiskovalno komisijo povabljena že tretjič. Prvič je sporočila, da ne bo pričala, drugič pa na zaslišanje ni prišla zaradi bolezni. Prav tako se je pred časom zaradi službene odsotnosti opravičila Pfeiferjeva. Prve priče so pred komisijo stopile 13. junija, doslej pa jih je zaslišala več kot tretjino od predvidenih 68.

Komisija se je najprej lotila otroške kardiologije, po sprejetju vmesnega poročila bo vzela pod drobnogled še nabavo medicinske opreme. Seznam prič ni nujno dokončen, saj ga lahko še spremeni. Komisija želi prisluhniti tudi nekdanjim ministrom za zdravje. Zaenkrat sta med njimi pričala Tomaž Gantar in Samo Fakin, pred komisijo pa je že stopil tudi zdajšnji minister Aleš Šabeder.

V pričanju pred komisijo je Šabeder povzel dogajanje v zvezi s programom otroške kardiologije v času, ko je bil generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Poudaril je, da je bilo januarja lani, ko je prišel na čelo UKC, stanje programa alarmantno, v dobrem letu dni njegovega vodenja pa da so se razmere izboljšale.

Sicer preiskovala komisija po besedah njene predsednice Jelke Godec (SDS) želi ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da otroška kardiologije v ljubljanskem UKC ne deluje kakovostno in varno. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen