Počivalšek: Smo trden člen te vlade, pripravljamo pa reorganizacijo stranke

0

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes zatrdil, da v SMC ne vodijo aktivnosti za spremembo vlade ter da so in bodo stabilen člen sedanje ekipe. Če bo kdo drug to vlado zrušil, pa se bodo pogovarjali, je dejal. Počivalšek ob tem napoveduje reorganizacijo SMC, danes bodo na seji sveta izbrali novega generalnega sekretarja in programskega vodjo.

Predsednik SMC in gospodarski minister Počivalšek je v izjavi novinarjem po današnji seji vlade za spine označil ugibanja, da bi lahko menjave v stranki pomenile tudi priprave na morebitni zasuk SMC v desno politično “navezo”.

Na vprašanje, ali sta se s predsednikom SDS Janezom Janšo kdaj sestala in pogovarjala o politiki, pa je odvrnil: “Mi se, in jaz osebno, o tem, kaj bo, ko bo, če bo, ne pogovarjamo. Nisem se pogovarjal. Ponavljam, da bomo naredili vse, da bo vlada ostala do konca. Če bo pa kdo drug vlado zrušil, pa se bomo pogovarjali, kot smo se bili vedno pripravljeni pogovarjati z vsemi.”

Počivalšek sicer napoveduje reorganizacijo stranke, in to na način, ki bo zagotavljal, da bo šla navzgor. Kot je dejal, so prišli v delu stranke do točke, da je treba ekipo prenoviti. Na vprašanje, ali je izbira novega generalnega sekretarja, ki naj bi postal nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, del sporočila, da bo SMC odslej igrala “malce bolj na trdo”, pa je odgovoril, da se s posebnimi sporočili ne ukvarja. “Ukvarjam se s tem, da okoli sebe zbiram ljudi, ki znajo, zmorejo in so pripravljeni iti samo naprej. Ne levo ne desno ne nazaj, ampak naprej,” je dodal Počivalšek.

Z mesta generalnega sekretarja stranke se tako poslavlja Andrej Klemenc. Novi programski vodja pa naj bi po neuradnih informacijah postal Aleš Vidmar.

Na vprašanje, ali vendarle lahko te menjave v stranki pomenijo zasuk “v desno”, pa je Počivalšek odgovoril z besedami, da so to spini, “ki jih producirajo tisti, ki bi radi spremenili zadeve v stranki”. Ta po njegovih navedbah potrebuje nov pristop na področju organizacije dela, kadrovanja in ureditve poslovanja.

Na vprašanje, ali je po njegovem mnenju ob reorganizaciji SMC čas tudi za dokončno slovo soustanovitelja stranke Mira Cerarja, pa je Počivalšek odgovoril, da ga v tem trenutku zanima teren SMC, delo strankinih ministrov in program stranke. Slednjega bodo po njegovih napovedih na kongresu, ki bo v prvi četrtini naslednjega leta, dopolnili in poskušali v največji meri izpolniti. To je moja naloga, naloga poslancev SMC, ministrov in lokalnih odborov.

Verjame, da je ministrska ekipa SMC dober tim in tako nameravajo delati tudi v prihodnje. Pričakujejo, da bo cela vlada obrnila pogled naprej in da bodo igrali timsko.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je zatrdil, da ga danes niso spraševali o vlogi SMC v sedanji koaliciji. Glede namigov o novi koaliciji pa pravi: “Za take pravljice in neumnosti je škoda izgubljati čas”. Po njegovih ocenah se o pogovorih med Janšo in Počivalškom že nekaj tednov ne govori brez razloga: “Nekdo je dobil nekaj v žep in zdaj to razlaga naokoli.”

Vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića, kot je dejal, ne skrbi, da bi SMC “prebegnila” v drugo koalicijo, niti se s tem ne ukvarja. “Sprejeli smo proračun, zdaj je priložnost, da začnejo ministrstva še bolj aktivno delati. Bilo bi nelogično, da bi kdor koli skušal prebegniti,” ugotavlja Golubović.

Sicer pa so po njegovih navedbah v LMŠ odgovorni za delovanje te vlade. “Postavljamo svojo stranko. Nimamo ne časa ne energije se ukvarjati tudi z drugimi strankami. Vsaka je avtonomna,” je dejal. Po njegovih besedah imajo zagotovilo vseh partnerjev, da so enotni in da bo ta koalicija delovala.

Vodja poslancev SD Matjaž Han ocenjuje, da je koalicija trdna tako kot od prvega dneva. “Saj veste 43 glasov, včasih celo 42, veliko usklajevanj, veliko pomislekov. Ampak mislim, da bo naslednje leto malo boljše,” je dodal. Glede namigov, da se SMC pogovarja o novi koaliciji, pa je odgovoril, da se z ravnanjem drugih strank ne ukvarja.

Predsednik SD Dejan Židan je prepričan, da bo sedanja vlada trajala še tri leta. SMC po njegovih ocenah z nobenim dejanjem ne na vladi ne v DZ ne kaže, da želi rušiti to koalicijo.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je za STA ocenil, da je koalicija trdna, o namigovanjih glede pogovorov za novo koalicijo pa, kot pravi, nič ne misli.

Tudi poslanec SAB Andrej Rajh je po koalicijskem srečanju zatrdil, da je koalicija trdna, dela dobro in prepričan je, da bo ostala stabilna tudi v prihodnje. “Dogovorjeni smo, da smo enotni in močni, to sporočilo dajem tudi državljanom, naj ne skrbijo za koalicijo,” je dodal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen