Slovenija pripravljena zmanjšati število vojakov v Libanonu

2

Slovenija je pripravljena zmanjšati število vojakov v Libanonu s sedanjih 15 na šest. Vlada se je namreč danes seznanila z nameravanim podpisom spremembe memoranduma o soglasju med vlado in Združenimi narodi o prispevanju sredstev za misijo Unifil, v okviru katerega je predviden zmanjšan obseg kontingenta, so sporočili z vlade.

Poleti so ministrstvo za obrambo, zunanje zadeve in notranje zadeve naložili Slovenski vojski, da postopoma zmanjša število pripadnikov na mednarodni misiji v Libanonu. Vlada se je danes seznanila z nameravanim podpisom spremembe memoranduma, ki med drugim predvideva zmanjšanja števila vojakov pri misiji Unifil, so danes potrdili na Morsu.

Slovenija decembra v Libanon sicer pošilja nov kontingent in zaenkrat je vojska pripravljena na misijo poslati 15 vojakov. Šele ko bo podpisan memorandum prispel na ministrstvo in kasneje na vojsko, bodo delovali v skladu z memorandumom, so za STA pojasnili pri Slovenski vojski. Dodali so, da so pripravljeni na zmanjšan obseg kontingenta, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji in so o tem obveščeni tudi vojaki.

Zaradi zmanjšanja obsega slovenskega kontingenta v operaciji Unifil so potrebne ustrezne spremembe dveh prilog memoranduma, ki določata število pripadnikov ter glavno in ostalo opremo za delovanje kontingenta.

Leta 2011 sklenjen memorandum o soglasju o prispevanju sredstev med drugim ureja pogoje sodelovanja Slovenije v operaciji. Na podlagi tega Slovenija s strani ZN prejema tudi povračilo dela stroškov sodelovanja v operaciji.

Slovenija s svojimi pripadniki v operaciji sodeluje od decembra 2006. Združeni narodi so Unifil sicer ustanovili leta 1978, ko naj bi v okviru misije nadzorovali umik izraelskih oboroženih sil iz Libanona in premirje med državama. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. Joško pravi

  Koji k pa tam naši fantje iščejo

 2. haapy yack pravi

  Koji k pa tam naši fantje iščejo
  ……………………………………………….
  Metak
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen