Pokrajinski muzej Ptuj Ormož danes v Galeriji magistrat v ptujski mestni hiši ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru odpira arheološko razstavo Rimska kuhinja. Avtor razstave je Ivan Žižek, obiskovalci pa se bodo na njej seznanili o kulinaričnih navadah starih Rimljanov, ki so nekoč živeli tudi na območju nekdanje Petovione.
Kot pojasnjujejo organizatorji razstave, se je rimska kuhinja v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes. Poznali so preproste jedi, ki so bile značilne za srednji in nižji sloj prebivalstva, pa tudi tako imenovano visoko kuhinjo, ki je bila značilna za bogatejši sloj.
V tistih časih so hrano uživali tri do štirikrat na dan, pri čemer je bil glavni obrok večerja. Pri premožnejših Rimljanih je lahko trajala tudi nekaj ur in je bila povezana s kulturnim programom ali kakšno drugo obliko zabave. Redno so ob jedi pili vino, pomešano z vodo. (sta)