Albaniji so številni že ponudili pomoč za odpravo posledic potresa

0

Številne države so Albaniji, ki jo je danes prizadel potres z magnitudo 6,4, že ponudile pomoč. Albanski premier Edi Rama je sporočil, da so pomoč med drugim ponudile Italija, Grčija, Srbija, ZDA, Francija, Turčija, Kosovo in tudi Evropska unija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Vsi prijatelji Albanije so se hitro odzvali. Italijanski in grški premier, Giuseppe Conte in Kiriakos Micotakis, sta odobrila napotitev posebnih letal,” je pojasnil Rama. Francoski predsednik Emmanuel Macron in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta po njegovih besedah zagotovila pripravljenost za kakršnokoli pomoč.

Na Kosovu so sporočili, da so za pomoč Albaniji in njenim prebivalcem odredili mobilizacijo vseh hitrih enot.

Na potres v Albaniji se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Na svoji Facebook strani je izrazil solidarnost z Albanci. “Evropa vam stoji ob strani. In vam bo še naprej,” je zapisal.

Albanijo je danes stresel močan potres z magnitudo 6,4, ki so ga čutili po vsem Balkanu ter tudi v Italiji, Sloveniji in Grčiji. Potres je v Albaniji zahteval najmanj sedem življenj, najmanj 325 ljudi je poškodovanih. Povzročil je veliko gmotno škodo, še posebej na območju obmorskega mesta Drač. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen