Mariborska občina v prevzem celotne osrednje tržnice v mestu

0

Mestna občina Maribor bo po besedah župana Saše Arsenoviča odkupila stavbno pravico na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu, ki je pred leti prešla v zasebne roke. Medtem ko je zaenkrat občinska le zgornja ploščad tržničnega kompleksa, bi rada občina po novem prevzela celoten kompleks, torej tudi notranje prostore in garažno hišo.

“Sprejeli smo odločitev, da Mestna občina Maribor reši velik problem, to je problem tržnice. Ta problem bomo rešili na način, da postanemo preko novoustanovljenega podjetja lastniki tržnice, in sicer tako paviljona kot trgovskih površin in garažne hiše z 265 parkirnimi mesti,” je v današnji izjavi za medije povedal Arsenovič.

Za to naj bi občina odštela nekaj več kot 2,5 milijona evrov. “To je zelo korektna cena, ki nam omogoča dober denarni tok in razvoj. S tem se namreč zgodba tržnice ne konča, ampak šele začne. Delamo na tem, da bi ta tržnica bila pokrita in v ponos vsem nam,” je dejal.

Denar za nakup stavbne pravice se bo po ocenah župana poplačal iz najemnin, ki jo plačujejo uporabniki kompleksa. Za posel imajo zaenkrat podpisano predpogodbo, z bankami se pogajajo za posojilo za večletno odplačevanje nakupa, prvi pogoj pa je ustanovitev javnega podjetja Mestne nepremičnine, prek katerega bodo izvedli nakup stavbne pravice.

Ustanovitev tega podjetja je Arsenovič napovedal že po koncu seje mestnega sveta na začetku tega tedna. Kot je takrat dejal, bodo poskušali prek tega podjetja kupiti Gostilno pri treh ribnikih v Mestnem parku.

Ustanovitev podjetja mora potrditi mestni svet, ki se bo s tem ukvarjal na izredni seji v ponedeljek. Če bodo mestni svetniki soglašali, bi lahko bil posel s stavbno pravico na tržnici po ocenah župana izpeljan najkasneje v začetku prihodnjega leta.

Občina s tem med drugim rešuje problem prodajalcev mlečnih in mesnih izdelkov v pokritem delu tržnice, saj jim je sedanji lastnik – podjetje Inversio Gradnje – odpovedal najemno pogodbo in bi se zato morali do konca tega meseca izseliti.

Stavbo, kjer je današnja tržnica, je na zemljišču mariborske občine zgradilo zdaj že propadlo mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor VGR, v zameno pa je na tej nepremičnini pridobilo stavbo pravico za dobo 50 let. Ko je bil Konstruktor v slabem finančnem položaju, je po poročanju časnika Večer prenesel stavbno pravico na zgrajeni nepremičnini podjetju Hypo Leasing, ta kasneje na Heta Asset Resolution, ki pa jo je konec leta 2016 prodal podjetju Inversio Gradnje iz Ljubljane.

Arsenovič je v današnji izjavi za medije izpostavil pomen te tržnice tako za vsakodnevno življenje občank in občanov kot z vidika kulturne dediščine, zato se mu zdi nujno, da občina pridobi nadzor nad njo. “Tržnica je pomemben del v naši viziji razvoja starega mestnega jedra in mislim, da je to eden največjih uspehov dosedanjega mandata,” je dejal.

Spomnil je, da se bodo kmalu prenovili bližnji Vojašniški trg, Sodni stolp, Lent in Koroška cesta, zato bo v prihodnjih letih dobil novo podobo celoten ta del mesta. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen