Janez Janša na kongresu EPP v Zagrebu pozval k pridružitvi Hrvaške schengnu

10

Predsednik SDS Janez Janša je danes v Zagrebu v govoru na kongresu Evropske ljudske stranke dejal, da je treba izpolniti obljube ter začeti pogajanja o članstvu Severne Makedonije v EU, v schengensko območje pa sprejeti Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško.

Predsednik največje slovenske opozicijske stranke Janša, ki je nastopil drugi dan kongresa največje evropske politične družine, je poudaril, da se je treba izogniti dvojnim standardom ter izpolniti obljube, posebej tiste, za katere je potrebna zgolj politična volja.

“Izpolnimo naše obljube in odprimo pogajanja s Severno Makedonijo. Bolgarija, Romunija in Hrvaška so izpolnile kriterije za članstvo v schengenskem območju. Spustimo jih v območje, varnost celotne EU se bo okrepila,” je dejal Janša, ki je govoril v angleškem jeziku.

Predsednik SDS je zaželel srečo in uspeh hrvaški vladi in premierju Andreju Plenkoviću pri vodenju Sveta EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Dejal je, da se EU sooča z enimi najresnejših izzivov v svoji zgodovini ter da potrebuje močne in stabilne države članice. Spomnil je, da ima skoraj polovica članic manjšinske ali tehnične vlade. V nekaterih državah so na oblasti koalicije volilnih poražencev, v drugih pa razpadajo velike koalicije, je dejal in opozoril, da so za upravljanje z novo politično realnostjo nujni nova politična orodja in koncepti.

Izrekel je podporo novemu predsedniku EPP Donaldu Tusku in novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pri izvajanju načrtovanih strateških programov za reševanje izzivov, kot sta demografija in digitalna Evropa. Menil je, da je ohranitev evropskega načina življenja predpogoj za vse ostalo.

Tusk je pred začetkom današnjega plenarnega zasedanja na novinarski konferenci zavrnil možnost, da bi v EPP sprejeli politično stranko Liga, ki jo vodi italijanski desničarski politik Matteo Salvini.

Napovedal je tudi, da bodo konec januarja 2020 odločili o usodi svoje madžarske članice, stranke Fidesz, ki jo je EPP suspendirala marca letos zaradi kršenja evropskih standardov. Zaradi tega na zagrebški kongres niso povabili dolgoletnega predsednika Fidesza in madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Janša je sicer v sredo za slovenske medije v Zagrebu izrazil prepričanje, da bo Fidesz obdržal članstvo v EPP.

Predsednik hrvaškega parlamenta in generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković je danes v uvodnem nastopu na kongresu napovedal, da si bo Hrvaška med predsedovanjem prizadevala za še močnejšo EU, zavzel se je za to, da se prisluhne predlogom državljanov, da bi okrepili zaupanje v demokratične institucije.

Potem ko so v sredo dosedanjega prvega moža Evropskega sveta Tuska potrdili za novega predsednika EPP, bodo danes potekale volitve več podpredsednikov in tudi generalnega sekretarja stranke. Med kandidati ni slovenskih članov EPP. Poleg SDS sta del te evropske družine tudi stranki NSi in SLS.

V SLS kot enega največjih izzivov Tuska in celotne EPP v naslednjem mandatnem obdobju vidijo vprašanje “odločne opredelitve do zaščite Evrope pred rušilci evropske kulture in civilizacije, ki prihajajo v EU pretežno kot islamski skrajneži”. SLS bo še naprej glede teh vprašanj zastopala jasna in odločna stališča, so sporočili.

EPP je bila ustanovljena leta 1976. Združuje evropske desnosredinske politične stranke, večinoma demokrščanske in konservativne usmeritve. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. Johan pravi

  Ne vem v čigavem imenu ta dr….ko mešalec govori?

 2. IvoC pravi

  Ja, Johan, PTM, v svojem imenu in v imenu največje politične stranke RS. No, boli te najbrž, da se visoka politika dogaja mimo RS, mene tudi. A življenje je kruto in gre svojo pot in ni nujno, da se sklada s pričakovanji.

  Vremena Kranjcem bodo se zjasnila! Te pesmi po vsej verjetnosti ne poznaš in je niti ne želiš poznati.

  Mimogrede, spremeni nik, preveč spominja na JJ.

 3. bruh pravi

  ni pač kućanov smrdeči nostalgićno komunistični levičarski jugomafijski rdeči pra sec…..in torej, ga bodo vsi smrdeči nostalgićno komunistićni levičarski mafijski pra sci in svi nje popoljuvali in zasmehovali…..nič novega…ajd….

 4. bruh pravi

  z nabdo 571 na čelu…o tem ne dvomite..naši levičarji so vsi smrdeči mafijski divje nestrpni rdeči pra sci in svi nje..vsi…spomnite se tega….vsi….ajd..

 5. raft pravi

  Na žalost mejimo na Balkan. Skoraj vsem Slovencem še vedno ni jasno, da imamo opravka z večnimi prevaranti, ki jim je vse kar je drugače tuje. Slovenec kot nacija ne bo preživel naslednje generacije. Vsem slovenskim izdajalcem fukam vse po spisku.

  1. Re gornjemu pravi

   Potem pa kar pojdi v okolico Velenja in navali!

 6. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 23 ur
  Potem pa kar pojdi v okolico Velenja in navali
  ——————
  Tja ne hodim, pa tudi drugim odsvetujem obisk tega mesta, ker je srbskordeče leglo. Naj vam bo jasno, da je tista titova kreatura sredi mesta zgolj in samo provociranje Slovencev.

 7. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 23 ur
  Potem pa kar pojdi v okolico Velenja in navali
  ——————
  Tja ne hodim, pa tudi drugim odsvetujem obisk tega mesta, ker je srb-skor-deče le-glo. Naj vam bo jasno, da je tista titova krea-tura sredi mesta zgolj in samo provociranje Slovencev.

  1. Re gornjemu pravi

   Mislil sem Šentilj pri Velenju

 8. Re gornjemu pravi

  Mislil sem Šentilj pri Velenju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen