Grčija bo zaprla tri največje migrantske centre na otokih

0

Grška vlada je danes naznanila, da bo zaprla tri največje migrantske centre na egejskih otokih Lesbos, Samos in Hios in jih nadomestila z zaprtimi poslopji z večjo namestitveno kapaciteto. Kot je dejal koordinator vlade za migracije Alkiviadis Stefanis, je trenutno prednostna naloga zmanjšati gnečo na otokih.

V treh prenatrpanih centrih na omenjenih otokih je trenutno v zelo slabih razmerah, ki so jih že večkrat kritizirale organizacije za človekove pravice, nastanjenih prek 27.500 migrantov, čeprav je v njih uradno prostora le za 4500 ljudi.

Po zaprtju, katerega datum še ni določen, jih bodo nadomestili z zaprtimi poslopji, izmed katerih bo vsak imel namestitvene zmogljivosti za 5000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil Stefanis.

Kot je dodal, se prosilci za azil ne bodo smeli prosto gibati po otokih, temveč bodo morali ostati v centrih, kjer jih bodo identificirali, preučili njihov status in odločili o njihovi morebitni preselitvi na celino ali vrnitvi v Turčijo.

Migrantska centra na otokih Kos in Leros, kjer razmere niso tako dramatične, bodo po besedah Stefanisa prenovili in povečali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grška vlada premierja Kiriakosa Micotakisa želi do začetka leta 2020 s prenatrpanih otokov na celino preseliti 20.000 prosilcev za azil. A nezadovoljstvo narašča tudi med prebivalci celine, Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pa je minuli mesec opozorila, da so tudi centri na celini skoraj polni.

Na grške otoke se poleg tega dnevno zgrinjajo novi migranti. Samo minuli konec tedna je po navedbah grške obalne straže na pet otokov Egejskega morja prispelo več kot 1300 migrantov.

Micotakis je v torek Evropsko unijo obtožil, da Grčijo in druge vstopne države obravnava kot “udobna parkirišča za begunce in migrante”. “Je to evropska solidarnost? Ne! Ne sprejemam je več,” je poudaril v pogovoru za nemški časnik Handelsblatt.

Stefanis je sicer danes napovedal še, da bodo oblikovali nove kriterije za delovanje nevladnih organizacij, ki pomagajo migrantom, v državi. “Samo tiste nevladne organizacije, ki bodo izpolnjevale kriterije, bodo lahko ostale in delovale v državi,” je dejal Stefanis, ki je tudi namestnik obrambnega ministra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen