730 kilogramov heroina v vrednosti 87 milijonov evrov! V koprskem pristanišču oktobra največji zaseg heroina v zgodovini samostojne Slovenije.

0

Furs in policija sta v pristanišču Koper oktobra zasegla 730 kilogramov heroina, kar je količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od osamosvojitve. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena podjetju iz Budimpešte. Po ocenah bi storilci lahko s prodajo na ulici zaslužili celo do 87 milijonov evrov.

Kot so pojasnili na Finančni upravi (Furs) in policiji po današnji novinarski konferenci na Madžarskem, so v pristanišču Koper oktobra na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije, ki je prispela v kontejnerju.

Uslužbenci Fursa so pošiljko rentgensko skenirali (skenirajo okoli dva odstotka zabojnikov) in posumili, da obstaja možnost nepravilnosti. Zato so najprej odredili dodaten nadzor dokumentov pošiljke. Izkazalo se je, da je pošiljka, ki naj bi pripotovala iz Združenih Arabskih Emiratov skozi Egipt v Slovenijo, v resnici prišla iz Irana in je namenjena na Madžarsko.

Zato so se odločili pošiljko še fizično pregledati. Najprej je službeni pes, izurjen za odkrivanje drog, nakazal na možno njihovo prisotnost. Hkrati pa so nekatere role folije odstopale po teži. V eni od njih so našli drogo, zato so zadevo predali Policijski upravi Koper.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s Fursom nato opravili detajlni ogled in ugotovili, da je v 42 od 437 kolutov skritih 1421 zavojev s heroinom, skupna teža zavojev pa je bila 729,9 kilograma.

Ugotovili so, da je bil prevoz ladijskega zabojnika organiziran iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oz. Dubaja v pristanišče Koper. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.

Obrnili so se na madžarske varnostne organe in ugotovili, da ti zoper znane osumljence že vodijo kriminalistično preiskavo in da pričakujejo večjo količino drog. Tožilstvi držav sta se obrnili tudi na agencijo za sodno sodelovanje Evropske Unije Eurojust, posledica sodelovanja pa je bila izdaja evropskega preiskovalnega naloga.

“Sprejeta je bila odločitev o izvedbi tako imenovane ‘nadzorovane pošiljke’ na relaciji Koper-Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen,” so pojasnili na Fursu.

Gre za tehniko prepuščanja nezakonitih ali sumljivih pošiljk skozi ozemlje ene ali več držav z vedenjem in pod nadzorom njihovih pristojnih organov z namenom preiskave kaznivega dejanja in identifikacije oseb, ki sodelujejo pri storitvi kaznivega dejanja, so pojasnili v sporočilu.

To pomeni, da so na podlagi ustreznih dovoljenj Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra drogo zasegli, nato pa v ladijski zabojnik vstavili 134 zavojev heroina in ga zapečatili.

Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so v naslednjih dneh organi pregona ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske in ga odpeljal tja. V Sloveniji so pošiljko ves čas spremljali slovenski, na madžarskem pa madžarski kriminalisti.

Pošiljka je na končni cilj na Madžarskem prispela 5. novembra, ko je 47-letni moški razložil kolute folije in jih shranil v skladišče, ki ga je najel na svoje ime. V policijski operaciji so osumljenca aretirali še isti dan zvečer, so v sporočilu za javnost zapisali madžarski policisti.

Policija je med hišnimi preiskavami v osumljenčevem stanovanju našla in zasegla majhno količino tablet ter večjo količino gotovine, in sicer sedem milijonov madžarskih forintov (okoli 20.900 evrov) ter 69.450 evrov. Zasegli so tudi heroin, ki so ga slovenski organi zapakirali nazaj v zabojnik.

Preiskovalci oddelka za boj proti drogam so osumljenca po zaslišanju odvedli v pridržanje, sodišče pa je zanj 8. novembra odredilo pripor, so navedli madžarski policisti.

Končnega podatka o tem, ali je 47-letnik deloval sam ali je za njim stala organizirana kriminalna združba, na slovenski policiji nimajo, po besedah vodje sektorja kriminalistične policije na PU Koper Deana Juriča pa gre glede na veliko količino droge domnevati, da 47-letnik ni edini osumljenec. Na generalni policijski upravi navajajo, da so pokazatelji, da zadaj stoji mednarodna organizirana kriminalna združba še dejstvo, da je droga potovala skozi več držav ter uporabljeni mednarodni kanali poti oziroma način, na katerega je droga prišla do Madžarske.

Analize zaseženega heroina madžarskega inštituta za forenzične znanosti so pokazale na 65-odstotno čistost heroina, slovenski Nacionalni forenzični laboratorij pa je ugotovil celo približno 70-odstotno čistost. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo pa znaša približno med 10 in 12 odstotki.

“To pomeni, da bi iz kilograma zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina. Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem trgu se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evri,” je pojasnila v sporočilu slovenska stran.

“Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču ocenjujemo, da bi storilci z grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi,” so navedli.

Po besedah Juriča bo droga do odločitve sodišča pod nadzorom policije, nato pa bo uničena v sklopu vsakoletnega uničenja tovrstnih zasegov.

Postopki zoper osumljenca bodo sicer zdaj tekli na Madžarskem.

Na policiji po besedah Juriča sicer zaznavajo, da se tovrstni prevozi mamil preko Luke Koper v zadnjem času povečujejo. Prav tako opažajo, da je vse več Slovencev vključenih v organizacijo tihotapstva, medtem ko so bili v preteklih letih Slovenci praviloma le odjemniki mamil. Gre predvsem za tihotapljenje heroina iz Turčije in kokaina iz Južne Amerike, pravi.

Pogost način prevoza prepovedanih drog je po besedah Juriča prav preko kontejnerjev z ladijskim prevozom. Namestnik direktorice Finančnega urada Koper Nedjan Jerman je ob tem v izjavi za medije povedal, da v Luki Koper rentgensko skenirajo okoli dva odstotka kontejnerjev, za skeniranje pa se odločajo glede na izkušnje oziroma odstopanja posameznih tovorov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen