V Termah Maribor le izvedli prezaposlitev 86 delavcev

0

Terme Maribor so v začetku oktobra 86 svojih delavcev prezaposlile na svojo hčerinsko družbo HBP in tako izpolnile načrt, ki so ga napovedovali že poleti, piše današnji Večer. Gre za okoli polovico vseh zaposlenih, večinoma tistih, ki delajo v hotelu Habakuk. Prezaposlitev je bila usklajena tudi z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Uprava podjetja v ruski lasti, ki ga trenutno vodi Tatjana Karpovitš in z mediji že lep čas ne komunicira, je s sindikatom že sredi avgusta dorekla sporazum o zagotavljanju pravic tako sindikata kot sveta delavcev v hčerinski družbi in začela pogovore o vsebini nove kolektivne pogodbe.

Prezaposlitve naj bi izvedli s septembrom, a so v Termah Maribor nato na presenečenje sindikata in brez pojasnil umaknili načrt, čeprav so pred tem že dosegli soglasje.

Izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik je za Večer povedal, da je bil prenos zdaj izveden korektno, saj so delavci ohranili vse pravice. Ob tem je vseeno pripomnil, da v Habakuku prihaja do težav z vodenjem oziroma organizacijo dela, ki jih bo treba rešiti.

Terme Maribor, ki so eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, so hčerinsko podjetje HBP ustanovile lani in vanj prezaposlile okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju.

Po neuradnih navedbah naj bi se za prezaposlovanje odločili zato, da bi lažje tržili oba pohorska hotela, medtem ko naj bi hoteli v mestu ostali ločeni. V ZSSS so bili zaskrbljeni, da bodo delavci s s tem izgubili del pravic, a so bili po avgustovskih pogovorih s predstavniki uprave pomirjeni in se zato niso odločili za morebitno zaostrovanje svojih aktivnosti.

Družba Terme Maribor je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. Leto 2018 je zaključila s kar 5,2 milijona evrov izgube, potem ko je ustvarila le še 9,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj dve tretjini manj kot leto prej. Padec so pripisali prodaji trgovskega dela družbe v letu 2017.

Sicer pa so pod okriljem Term le še štirje hoteli – poleg Habakuka in Bellevueja še mestna Ibis in Mercure – ter Gostilna pri Treh ribnikih. Že pred tem so prodali obmejne Travel Shope in gostilno Štajerc, letos pa tudi medicinsko-termalni center Fontana, ki je pristal v lasti Diagnostičnega centra Bled. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen