Pfizer na račun enkratne transakcije skoraj podvojil dobiček

0

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je v tretjem četrtletju zabeležil 7,7 milijarde dolarjev (6,9 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 87 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skok je posledica transakcije z naslova zaprtja enega njegovih podjetij. Prihodki so nazadovali za 4,6 odstotka na 12,7 milijarde dolarjev (11,4 milijarde evrov).

Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v Pfizerju, so z naslova avgustovske ugasnitve podjetja za zdravila brez recepta, ki so ga imeli v lasti z britanskim farmacevtskim gigantom Glaxosmithkline, zabeležili priliv v višini 8,1 milijarde dolarjev.

Pfizer je ob tem za prihodnje leto napovedal še zaprtje podjetja, ki je v skupni lasti njegove podružnice nepatentiranih zdravil Upjohn in generičnega velikana Mylan. Ostalo bo podjetje Pfizer RemainCo, ki bo “manjše, na znanosti temelječe z edinim fokusom na inovacijah”, je pojasnil prvi mož ameriškega farmacevtskega velikana Albert Bourla.

Dobiček, ki je pozitivno presenetil analitike, je sicer tudi posledica uspešne prodaje zdravil za zdravljenje raka dojk ibrance in zdravljenje artritisa xeljanz. Prodaja omenjenih zdravil je pomagala izničiti udarec z naslova izgubljenih patentov za viagro in druga zdravila.

Pfizer je na podlagi ugodnih številk zvišal napoved poslovanja za celotno letošnje leto.

Tečaj delnic farmacevtskega koncerna je v predtrgovanju poskočil za tri odstotke na 38,39 dolarja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen