Kitajski velikan Huawei tudi brez ameriških komponent povečuje proizvodnjo

0

Največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu bo v prihodnjem letu podvojil proizvodnjo 5G baznih postaj, saj se vse več držav odloča za vpeljavo te tehnologije. Huawei je oktobra začel s proizvodnjo baznih postaj za 5G omrežja brez ameriških sestavnih delov. Kot je potrdil prvi mož podjetja Ren Zhengfei, so avgusta in septembra testirali nove bazne postaje, ki se niso nič slabše izkazale kot tiste z ameriškimi sestavnimi deli.

Kljub temu pa je Ren dejal, da bi še vedno želeli uporabiti ameriške dele, saj so čustveno navezani na dolgoletne ameriške  dobavitelje. Podjetje bo po načrtih letos izdelalo 600.000 baznih postaj 5G, z ali brez ameriških komponent, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 1,5 milijona enot.

Ne samo to, Ren je napovedal tudi, da so pripravljeni zahodnim podjetjem za enkratno plačilo prodati svoje tehnologije 5G, vključno s patenti, kodo, načrti in proizvodnim znanjem.

V Huaweiju, ki se je znašel na črni listi za ZDA tveganih telekomunikacijskih podjetij, so napovedali tudi, da bi lahko ameriška prepoved letos znižala prihodke od prodaje njihovih pametnih telefonov za približno 10 milijard dolarjev.

Zaradi dogajanja na ameriškem trgu pa kitajski velikan širi naložbe v Veliki Britaniji. Tako so investirali v raziskovalni sklad Oxford Sciences Innovation (OSI), ki je povezan s prebojnimi inovacijami oxfordske univerze. S tem je Huawei dobil dostop do vrhunskih britanskih inovacij s področij obrambe, zdravja in umetne inteligence. To pa ni edina naložba Huaweija v Veliki Britaniji, saj so pred kratkim v Londonu odprli nov laboratorij za računalniški vid in umetno inteligenco, tik ob Facebooku in Googlu.

Naložbe v Veliki Britaniji bi lahko dvignile marsikatero obrv zaradi trditev ZDA, da Huawei krade intelektualno lastnino od svojih tehnoloških podjetij, kar kitajsko podjetje vztrajno zanika.

Še vedno pa jim zaupajo na Japonskem, kjer Huawei z nakupom sestavnih delov za pametne telefone letno doprinese šest milijard dolarjev. Tudi zato kar 80 odstotkov vprašanih podjetij, ki so sodelovala v raziskavi Nikkei, še vedno sodeluje s kitajskim velikanom.

Viri:

https://en.businesstimes.cn/articles/119490/20191001/despite-ban-japan-cant-huawei-6-billion.htm

https://www.reuters.com/article/us-usa-china-huawei-tech/huawei-already-producing-5g-base-stations-without-u-s-parts-ceo-idUSKBN1WB0YD

https://www.pulse.ng/bi/tech/huawei-is-getting-a-first-look-at-cutting-edge-defence-health-and-ai-startups-from/36e4j5w

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen