V Turčiji v povezavi s spodletelim pučem zaporni nalog za 200 vojakov

0

Turška policija je danes po vsej državi začela izvajati racije, katerih cilj je aretacija 200 pripadnikov vojske, ki jih sumijo povezav s spodletelim državnim udarom poleti 2016, danes navajajo uradni viri in mediji. Gre za novo operacijo v okviru iskanja domnevnih sodelujočih v neuspelem puču, po katerem je za zapahi pristalo na tisoče ljudi.

Iskane sumijo povezav z gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje krivdo za neuspeli državni udar, katerega cilj je bil strmoglaviti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Gülen, ki je v prostovoljnem v izgnanstvu v ZDA, očitke zavrača.

Istanbulski tožilec je zaporni nalog izdal za 176 aktivnih pripadnikov vojske, med katerimi so tudi polkovnik, pet majorjev in 100 poročnikov, in to iz različnih rodov vojske. Tožilec v Izmirju je izdal zaporne naloge za 35 osumljencev, med katerimi je 20 vojakov v aktivni službi. Osmerico izmed osumljencev iz Izmirja so že priprli. Zaporne naloge za 17 osumljencev so izdali tudi v pokrajini Kocaeli na severozahodu države, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so od leta 2016 aretirale in priprle več tisoč ljudi, racije pa še vedno ne pojenjajo. V Turčiji skoraj vsak dan poročajo o novih zapornih nalogih v zvezi s spodletelim pučem, kljub kritikam zahodnih držav in aktivistov za zaščito človekovih pravic.

Kritiki pravijo, da skuša Ankara na ta način utišati nezadovoljstvo v državi, turške oblasti pa na drugi strani vztrajajo, da so racije nujne za izkoreninjenje Gülenovega vpliva v državnih organih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen