Sviz poziva ministra k preklicu soglasja k predvidenemu proračunu za kulturo za leti 2020 in 2021

0

Ob razrezu proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021, ki ga je vlada potrdila minuli teden, Sviz ugotavlja, da je oblast prezrla zagotovila, ki jih je podala v koalicijskem sporazumu za področje kulture. Od ministra za kulturo Zorana Pozniča zato pričakuje, da bo umaknil svoje soglasje k predlogu proračunov.

Kot so na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zapisali v sporočilu za javnost, namreč v skladu s predvidenim proračunom vlada v primerjavi z letom 2019 namenja za leto 2020 področju kulture le približno 2,5 milijona evrov več sredstev, za leto 2021 pa že zdaj finančno podhranjenemu kulturnemu resorju glede na letošnje leto dodatna 2,5 milijona celo jemlje.

Za Sviz je nesprejemljivo, da minister na seji vlade takšnega predloga ni kategorično zavrnil, saj v ničemer ne sledi zavezam v aktualnem koalicijskem sporazumu, da bo vlada sredstva za kulturo do konca svojega mandata postopno povečala vsaj na 0,5 odstotka BDP, ob tem pa zagotovila tudi sprejem zakona o kulturnem evru.

Takšno ravnanje ministra za kulturo je Sviz negativno presenetilo, še toliko bolj, ker se je ta še na sestanku s sindikatom maja letos strinjal, da je resor, ki ga je malo pred tem prevzel, po več kot desetih letih zapostavljanja in odvzemanja sredstev v zelo nezavidljivem stanju. Obenem je dodatno zagotovil, da se bo s svojo ekipo odločno zavzel za uresničitev koalicijskih zavez, ki kulturo prepoznavajo kot enega ključnih temeljev za razvoj odprte družbe prihodnosti, so dodali.

Sviz zato Pozniča poziva, naj svoje soglasje k predvidenemu proračunu za kulturo za leti 2020 in 2021 prekliče ter področju priskrbi nujno potrebna dodatna sredstva. Le z izrazitim povišanjem proračuna bo namreč mogoče kulturi zagotoviti ustrezno mesto v slovenski družbi in preprečiti njeno nadaljnjo marginalizacijo, ki jo je povzročilo izrazito zanemarjanje področja v mandatih preteklih vlad, so še zapisali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen