V slovenski Istri letovanja za socialno ogrožene otroke

0

Poleti poteka več letovanj za socialno ogrožene otroke. Danes z letovanji za socialno ogrožene otroke in mladostnike v Portorožu začenja Slovenska karitas, ki bo v okviru Počitnic Biserov omogočila letovanje več kot 200 mladim. Prejšnji teden pa se je na Debelem rtiču začela akcija Pričarajmo nasmeh, s katero bo Tuš omogočil letovanjem 500 otrokom.

Karitas v poletnem času po različnih krajih organizira vrsto aktivnosti za otroke in družine v stiski, od manjših letovanj ali taborov na morju ali v hribih, delavnic in različnih dni za otroke. Enega večjih programov letovanj predstavljajo Počitnice Biserov, ki so namenjena otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin. Otroci in mladostniki preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav, so zapisali v Slovenski karitas.

Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali se družine soočajo z drugimi stiskami. Otroci so tudi različnih narodnosti in ver, kar pa pri navezovanju stikov ni nobena ovira. V manjšem številu vključujejo tudi otroke invalide.

V letošnjem letu bo tako na morje v prihodnjih petih tednih odšlo preko 200 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije. Na morju jih bo spremljalo sto mladih prostovoljcev, ki se že ves mesecev pripravljajo na posebnih vikend srečanjih. Tega in druge podobne projekte Karitasa v večji meri sofinancirajo Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter Fundacija Radia 1.

Prejšnji teden pa se je začela nova sezona akcije Pričarajmo nasmeh, ki jo organizira Tuš v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in s katero bodo polepšali počitnice 500 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. V 17 letih trajanja projekta se bo številka pričaranih nasmehov letos ustavila pri 8600.

Otroke vsako leto na podlagi objektivnih meril izbere partner projekta Rdeči križ Slovenije, ki mu pomagajo centri za socialno delo, socialne službe na osnovnih šolah in območna združenja rdečega križa. Za otroke na Debelem rtiču vsako leto pripravijo pester program, kjer se v tednu njihovega bivanja zvrstijo ustvarjalne, športne, izobraževalne, kreativne in zabavne aktivnosti oz. delavnice. Otroke glede na preteklo znanje vključijo tudi v plavalni tečaj, tako da uživajo v vodi in nadgrajujejo svoje plavalne veščine. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen