V Avstraliji štirje otroci z avtomobilom pobegnili 1000 kilometrov od doma

0

Četverica avstralskih otrok, starih od 10 do 14 let, je v soboto enemu od očetov ukradla avtomobil in pobegnila daleč od doma. Policija je drzneže ujela šele v nedeljo zvečer, ko so bili že več kot 1000 kilometrov stran od doma, pri čemer je morala s silo odpreti avtomobil. Sumijo jih tudi kraje goriva.

Po navedbah avstralskih oblasti je bil motiv za dolgo popotovanje očitno beg od doma, zakaj so se štirinajstletnik, dva trinajstletnika in desetletnica zanj odločili, pa ni jasno. Je pa eden izmed četverice doma pustil poslovilno pismo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na pot so se nadebudneži iz mesta Rockhampton in osrednjem delu avstralske zvezne države Queensland podali z robustnim štirikolesnikom, s seboj pa so imel nekaj gotovine in ribiške palice – očitno z namenom, da si bodo želodčke polnili s svežimi ribami.

Policiji je ubežnike uspelo ujeti šele v nedeljo zvečer v mestu Grafton v sosednji državi Novi Južni Wales, več kot 1000 kilometrov južno od doma. Policija jih je sicer izsledila že pred tem, blizu meje med državama, in jih krajši čas tudi zasledovala, a je nato zasledovanje zaradi mladosti voznikov in razmer na cesti opustila, poročajo avstralski spletni mediji.

Ko jih je končno ujela, pa je morala v njihov avtomobil vdreti s silo, saj so se otroci zaklenili vanj. “Otrokom smo ukazali, naj odprejo vrata, a so se zaklenili v vozilo in policija je morala uporabiti pendrek, da je lahko odprla avtomobil in jih aretirala,” je danes novinarjem v kraju Coffs Harbour povedal policijski inšpektor Darren Williams in ob tem poudaril, da otroci ob tem niso bili poškodovani.

Otroci je ne bodo odnesli brez posledic, verjetno jih čaka ovadba, a to bo mogoče šele, ko bo policija z njimi opravila pogovor, kar pa sme storiti le v navzočnosti staršev. Poleg tega, da nihče izmed četverice ni imel vozniškega dovoljenja – v Queenslandu ga je mogoče pridobiti s 17. letom starosti – jih sumijo tudi, da so na dveh bencinskih črpalkah ukradli gorivo.

Tako kot ni jasen motiv za pobeg, tudi ni jasno, kako je otrokom v precej kratkem času uspelo prevoziti tako dolgo pot. “Gre za dolgo pot (…) ne morem si predstavljati, da bi vso to pot prevozil en sam človek,” je pred novinarji danes še izjavil inšpektor Williams. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen