Satelitski sistem Galileo že več dni ne deluje

0

Evropski satelitski sistem Galileo, ki naj bi v prihodnje konkuriral ameriškemu sistemu GPS, že od petka ne deluje, je sporočila agencija, ki bdi nad njegovim delovanjem. Kriv naj bi bil “tehnični incident, povezan z njegovo infrastrukturo na Zemlji”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Galileo je v pilotni fazi od decembra 2016. Naprave, ki uporabljajo njegov signal, so v obdobju, ko sistem ne deluje, preklopile na GPS.

Kot so pojasnili v evropski agenciji za globalne navigacijske satelitske sisteme GSA, je začasno prizadeto delovanje navigacije in časovnih storitev. Funkcija za iskanje in reševanje je medtem neprizadeta.

Galileo ima trenutno 22 satelitov, v polnosti pa naj bi začel po vsem svetu delovati prihodnje leto. Galileo bo za razliko od sistema GPS pod nadzorom civilnih oblasti EU, slednja pa želi z njim poleg GPS konkurirati tudi ruskemu Glonasu.

Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih, kjer zaradi visokih zgradb prihaja do motenj. Na voljo naj bi bil tudi za uporabo v vojaške namene. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen