Ruska podmornica, na kateri je zagorelo, je imela jedrski pogon

0

Požar na ruskem podvodnem plovilu, v katerem je v ponedeljek umrlo 14 mornarjev, je izbruhnil v prostoru z akumulatorji, ni pa vplival na njegov jedrski reaktor, je danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. S tem je danes dejansko tudi prvič priznal, da se je nesreča pripetila na podmornici na jedrski pogon.

Na podmornici je zagorelo, ko je plula v ruskih ozemeljskih vodah na skrajnem severu države. Ruski mediji so od torka poročali, da naj bi šlo za skrivno mini podmornico na jedrski pogon.

Ruske oblasti so v sredo dale vedeti, da podrobnosti o nesreči ne bodo objavile, saj da gre za državno skrivnost. Tako še vedno ni znano ime podmornice, prav tako kot ne bo javnosti predstavljena večina informacij v zvezi z nesrečo.

Obrambni minister pa je danes v poročilu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu navedel, da je posadka podmornice sprejela ukrepe za zaščito jedrskega rektorja in da je plovilo mogoče popraviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ugotovili smo glavni razlog za nesrečo, to je požar v predelu z akumulatorji, ki si je nato razširil,” je v poročilu predsedniku zapisal Šojgu, potem ko je obiskal arktično pristanišče Severomorsk, kjer je trenutno plovilo zasidrano.

Obrambni minister je poudaril, da je jedrski reaktor na tej podmornici povsem izoliran in v tem prostoru tudi ni bilo posadke. Ker je posadka sprejela vse ukrepe za njegovo zaščito, reaktor po njegovih besedah še vedno deluje, tako kot mora.

Časnik Komersant je v sredo poročal, da preiskovalci sumijo, da je požar izbruhnil zaradi silovitega kratkega stika. Ruski mediji ugibajo tudi, da gre pri podmornici za ladjo z imenom Lošarik, kar je sicer tudi neuradno ime za projekt visoke tajnosti, ki ga izvaja direktorat za globokomorske raziskave. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen