Oktobra bo izšla nova knjiga Salmana Rushdieja v poklon Cervantesu

0

Pisatelj Salman Rushdie bo jeseni na trg poslal novo knjigo. Roman Quichotte (Kihot), dolg 480 strani, bo izšel 14. oktobra. Po napovedih bo poklon Miguelu de Cervantesu in njegovemu “nesmrtnemu Don Kihotu za današnji čas”.

Nova Rushdiejeva knjiga bo pripovedovala o moškem, obsedenem s svetom televizije, ki želi osvojiti srce kraljice pogovorne oddaje in se odpravi na potovanje po Ameriki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Govori tudi o odnosih oče-sin, sporih med sorodniki, neupravičenih dejanjih, vsakdanjem rasizmu, kibernetskih vohunih, znanstveni fantastiki, življenju človeka, ki je ustvaril Don Kihota, in ne nazadnje o koncu sveta,” je zapisal založnik.

Rushdie pa je povedal: “Ko sem pisal Kihota, je bilo občutno drugače od vsega, kar sem napisal pred tem. To je bila razburljiva in hkrati strašljiva izkušnja.” Poleg tega je želel pisati o ljubezni – “razpadli ljubezni, obsesivni ljubezni”.

V Indiji rojeni pisatelj, ki živi v Veliki Britaniji, v svojih delih, napisanih v izbrušenem slogu, povezuje vzhodnjaške mite in pravljične zgodbe z zgodovinskimi dejstvi in sodobno stvarnostjo.

Pred 30 leti so v Iranu zanj izrekli fatvo, s katero so ga obsodili na smrt. Islamski skrajneži so namreč njegovo knjigo Satanski stihi označili za bogoskrunsko. Obsodbe do danes niso preklicali.

Zaradi fatve je danes 72-letni Rushie, ki se velikokrat omenja kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, veliko let preživel skrivaje. Zadnjo knjigo The Golden House je objavil leta 2017. V njej se je ukvarjal s politično kulturo v ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen