Novi predsednik Evropskega parlamenta Italijan David Sassoli

0

Evropski parlament bo v prvi polovici petletnega mandata vodil David Sassoli iz politične skupine socialdemokratov. S potrebno absolutno večino je bil izvoljen v drugem krogu glasovanja. EU potrebuje močan Evropski parlament, kar bo omogočilo krepitev demokracije v uniji, je poudaril Sassoli po razglasitvi rezultata.

Sassolija so poleg poslancev politične skupine socialdemokratov (S&D) podprli tudi poslanci iz Evropske ljudske stranke (EPP) in liberalcev (RE), njihova podpora pa je bila del kadrovskega kompromisa, sklenjenega na torkovem vrhu EU, s katerim pa, kot kaže, niso zadovoljni vsi poslanci iz teh skupin. Če bi ga namreč podprli vsi poslanci omenjenih treh političnih skupin, bi Sassoli, ki mu je za izvolitev v prvem krogu zmanjkalo sedem glasov, dobil 444 glasov podpore.

Italijana Sassolija, ki bo na čelu Evropskega parlamenta nasledil rojaka Antonia Tajanija (EPP), je na tajnem glasovanju podprlo 345 evropskih poslancev, češki poslanec Jan Zahradil (ECR) je prejel 160, Nemka Ska Keller (Zeleni) 119, španska poslanka Sira Rego pa 43 glasov podpore.

V drugem krogu je bilo veljavnih 667 glasovnic, 37 je bilo neveljavnih, za izvolitev pa je bilo potrebnih 334 glasov podpore.

Po razglasitvi rezultata je Sassoli nagovoril parlament in se poslancem, ki so njegovo izvolitev pospremili z aplavzom, zahvalil za zaupanje in podporo. Zavzel se je za oživitev integracijskega procesa in preoblikovanje EU, ki mora po njegovem prepričanju postati bolj odzivna na zahteve državljanov.

Izpostavil je ključne prednostne naloge Evropskega parlamenta v prihodnjih letih, med drugim podnebne spremembe, brezposelnost, migracije in socialno pravičnost.

Med prvimi mu je čestital vodja EPP Manfred Weber, ki naj bi po nekaterih napovedih vodil Evropski parlament v drugi polovici mandata, potem ko je na vrhu EU spodletel dogovor, da bi kot spitzenkandidat vodil Evropsko komisijo.

Po izvolitvi svojega predsednika bo Evropski parlament že čez štirinajst dni glasoval o imenovanju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki za potrditev potrebuje absolutno večino vseh poslancev.

Van der Leynova se danes ob robu zasedanja v Strasbourgu predstavlja nekaterim političnim skupinam. Najbolj glasni proti njenemu imenovanju so socialdemokrati.

Glede glasovanja o predsednici Evropske komisije je Sassoli danes dejal le, da so v parlamentu, ki mora ostati hiša demokracije, dobrodošle razprave in različni pogledi. Kot je ocenil, njegova izvolitev dokazuje, da se Evropski parlament odloča demokratično in avtonomno. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen