Neznanci oskrunili več spomenikov v Ljubljani

1

Neznanci so poškodovali več spomenikov v Ljubljani. Po podatkih policije, ki dogodke še preiskujejo, so bili oskrunjeni trije. Iz fotografij, ki so jih medijem posredovali iz SD, pa je razvidno, da je poškodovanih spomenikov še več. Med njimi so tudi spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem v Rožni dolini in spomenik Borisu Kidriču.

Sanacija kulturne dediščine, med katero so spomeniki državnega in lokalnega pomena, že poteka, so sporočili z ministrstva za kulturo. Na ministrstvu so vandalizem ostro obsodili.

“Socialni demokrati ostro obsojamo več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše skupne zgodovine. Iz te zgodovine se namreč vsak dan, tudi ob poti na delo, učimo, pa naj gre za še tako kontroverzne trenutke, da bi v prihodnosti znali ravnati drugače, da bi preprečili trpljenje, da bi kot družba napredovali,” so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah nima nihče, ne glede na prepričanja, pravice skruniti skupnega spomina, ki je skupna osnova za pogled v prihodnost. “Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti. Različnost pa ne sme nikoli legitimirati skrunitev pomnikov skupne zgodovine,” so poudarili.

V SD se zavedajo, da so izkušnje polpretekle zgodovine za marsikoga neskončno boleče, vendar skrunitve ne bodo prinesle pomiritve in enotnosti. Spoštovanje preteklosti in njenih naukov, sodelovanje v sedanjosti in skupno iskanje poti v prihodnost je naša edina pot, so prepričani.

Obsodbam so se pridružili v Levici. Kot so zapisali, oskrunjeni spomeniki predstavljajo tudi dosežke povojne Jugoslavije, ki je po njihovi oceni naredila izjemne korake na mnogih področjih, ki so nam lahko še danes v navdih. Zgodovinski prispevek Jugoslavije je za današnje življenje neizbrisen, saj še vedno uživamo delavske, stanovanjske, socialne pravice, prav tako so takrat bili vzpostavljeni temelji današnjega javnega zdravstva in šolstva, so spomnili.

“Seveda Jugoslavija ni bila brez notranjih nasprotij in storjenih napak. Toda namesto da bi razmišljanja o tem prepustili tistim, ki skrbijo za zgodovinski spomin, nekateri še kar vztrajajo v njegovem brisanju in mazanju, samo zato, da bi zasledovali svoje dandanašnje ozkogledne politične cilje,” so kritični v Levici.

Odzval se je tudi predsednik republike Boruta Pahor. “Skrunjenje spomenikov ni svoboda političnega izražanja, temveč je njeno ogrožanje. Pri tem ne gre samo za vandalizem v ožjem pomenu besede, ampak za nesprejemljivo in prepovedano obliko izražanja političnih prepričanj,” je zapisal na svojem Twitter profilu. Pozval je k vsesplošni strpnosti, ki omogoča, da svobodno izpovemo naša stališča, upoštevaje stališča in dostojanstvo drugih. Upa tudi, da bo pristojnim uspelo preiskati ta in podobne primere ter ukrepati.

To pa ni prvič, da so se neznanci znesli nad spomeniki v prestolnici. Že štirikrat je bil namreč oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Mefisto pravi

    Neznanci niso oskrunili spomenikov.

    Dali so jim le podobo, kakršno si zaslužijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen